IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отстъпва на фона на добри данни от САЩ

Търговията е предпазлива преди началото на двудневната среща на Федералния резерв

11:31 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Политическите конфликти в Близкия Изток имат пряко влияние върху цената на суровината. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Политическите конфликти в Близкия Изток имат пряко влияние върху цената на суровината. Снимка: Ройтерс

Американският суров петрол WTI се търгува с понижение в електронната търговия във вторник на фона на положителните икономически новини в САЩ и ескалиращото напрежение в Близкия изток, пише Investing.com

Фючърсите върху „черното злато“ с доставка август поевтиняват с 12 цента, или 0,12 на сто, до 97,92 долара след покачването с 0,28% до 98,34 долара за барел в понеделник.

Стойността на енергийната суровина бе подкрепена от добрите новини от пазара на недвижими имоти в САЩ. В понеделник Федералният резерв обяви, че индексът Empire State general business се е понижил до 3,05 пункта през април в сравнение с 9,24 пункта през март. За сравнение водещите експерти очакваха спад до 7 пункта.

Индексът на Националната асоциация на строителите пък скочи до 52 пункта през юни спрямо 44 пункта през изминалия месец. Увеличението е най-голямото в рамките на един месец от 2002 г. насам. Продажбите на нови жилища в САЩ от своя страна са се увеличили с 29% през тази година.

Meждувременно стана ясно, че Съединените щати ще подкрепят допълнително сирийските бунтовници в резултат на твърденията, че правителствените сили са използвали химическо оръжие по време на вътрешен конфликт в страната. Макар и азиатската страна да не е сред основните износители на петрол в света, съществуват опасения, че насилието ще се разпространи и в други части на богатия на "черно злато“ регион.

Администрацията на президента Барак Обама остави отворена възможността за бъдещ военен отговор, заявявайки, че САЩ и техните партньори имат "и редица други правни, финансови, дипломатически и военни отговори на разположение".

Търговията като цяло е предпазлива преди началото на двудневната среща на Федералния резерв, която започва по-късно днес. Всички признаци, че централната банка е на път да намали месечното си изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара влияят позитивно на стойността на петрола. Инвеститорите приемат сигналите на щатските централни банкери като знак, че икономиката на САЩ се подобрява.

В същото време търгуваният на Лондоската борса сорт брент с доставка през август поевтинява леко с 2 цента, или 0,02 на сто, до 105,45 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още