IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се колебае в очакване речта на Бернанке

Анализатори очакват ръст в цената на суровината при положителни сигнали от Федералния резерв на САЩ

10:44 | 19.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола се колебае в очакване речта на Бернанке

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се търгуват колебливо на фона информацията, че запасите се свиват. Инвеститорите са в очакване и на сигнали от страна на Федералния резерв на САЩ за перспективата пред щатската монетарна политика, пише Market Watch. По-късно през деня председателят на централната банка на САЩ Бен Бернанке ще даде специална пресконференция.

Цената на суровия петрол с доставка през юли се изкачва с 21 цента, или 0,22 на сто, до 98,89 долара за барел. Сесията като цяло е белязана от движения между малки печалби и загуби.

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха късно във вторник, след като Американският институт по петрола (АИП) обяви, че доставките на енергийната суровина са спаднали с 4,3 млн. барела за седмицата до 14 юни. За сравнение анализаторите от Platts прогнозираха спад от 1 млн. барела.

"Данните на АИП са подкрепени от по-малкия внос и по-високото от очакваното производство", заяви във вторник енергийният специалист от Citi Futures Тим ​​Евънс.

Търгуваният на Лондонската борса сорт брент с доставка през август поскъпва с 10 цента, или 0,09 на сто, до 106,12 долара за барел.

Данните за петролните запаси на АИП и Администрацията за енергийна информация (EIA) отчетоха спад през изминалата седмица. Понижаването е обвързано с ръста в доставките, който не бе очакван от повечето анализатори.

Наскоро складовите наличности на американски суров петрол достигнаха най-високото си ниво от 1978 г., когато АИП започва статистическото си отброяване.

Цената на петрола може да нарасне в близките дни, ако Федералният резерв на САЩ даде ясни сигнали, че планира да се придържа към месечната си програма за изкупуване на активи. Подкрепа може да бъде намерена и от другите мерки, които могат да спомогнат за поддържане на икономическия растеж на САЩ, смятат анализатори.

Данните на АИП отбелязват също, че бензиновите запаси са се увеличи с 900 000 барела, докато тези на дестилатите, които включват горивата за отопление и дизела, са намалели с 600 000 барела. Анализаторите очакваха покачване от 1,2 млн. барела в бензинови запаси и ръст от 300 000 барела при дестилатите.

При търговията с други енергийни суровини в сряда цената на бензиновите и дизеловите фючърси с доставка през юли поскъпват с 1 цент, съответно до 2,89 долара и 2,97 долара за галон

Цената на природния газ с доставка през юли от своя страна се покачва с 2 цента до 3,92 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още