IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва въпреки ръста на долара

Пазарните участници са колебливи в навечерието на ключовата среща на Фед в Джаксън Хоул

09:58 | 23.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поскъпва въпреки ръста на долара

Фючърсните контакти върху златото се търгуват с колебания в електронната търговия в петък, постигайки все пак леко поскъпване въпреки подобряването на позициите на долара спрямо основните конкуренти, пише MarketWatch.

Цената на златото с доставка през декември се покачва с 3,70 долара, или 0,27%, до 1 374,50 долара за тройунция, надхвърляйки постигнатата печалба от 0,70 долара в редовната сесия в Ню Йорк в четвъртък.

По-рано в електронната търговия стойността на жълтия метал достигна 1 379 долара, след като доларовият индекс ICE, следящ представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, падна до около 81,42 пункта. Индикаторът бе на ниво от 81,48 пункта късно в четвъртък в Северна Америка. В последствие индексът се стабилизира, покачвайки се до 81,64 пункта.

Поскъпването на американските пари има тенденцията да поставя под натиск цените на деноминираните в долари стоки, като златото, правейки ги по-скъпи, а по този начин и по-малко привлекателни, за притежателите на други валути.

Колебанията в движението на цената на златото в електронната търговия донякъде бяха подпомогнати от загубата на позиции на 10-годишните американски държавни ценни книжа (ДЦК) по време на азиатската търговия. Доходността по боновете се повиши до 2,907% спрямо 2,888% късно в четвъртък в САЩ, като по този начин се приближи до постигнатия в предишните дни дългогодишен връх от 2,939%. Ръстът на доходността има тенденцията да движи обратнопропорционално на цените на деноминираните в щатските пари стоки.

Пазарът на ДЦК в САЩ е под натиск, след като инвеститорите са в очакване Федералния резерв да започне поетапно ограничаване на изкупуването на активи още преди края на годината.

Подразделението на Фед в Канзас Сити ще е домакин годишната среща на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг, която се очаква да започне в петък. Въпреки че председателят Бен Бернанке няма да присъства на събитието, пазарните участници ще наблюдават с интерес развитието на срещата за допълнителни сигнали относно бъдещето на монетарните стимули.

Междувременно контрактите върху среброто с оставка през септември поскъпват минимално с 0,008 долара, или 0,03%, до 23,043 долара за тройунция в електронната търговия. Медта с доставка през септември пък от своя страна леко поевтинява с 0,001, или 0,02%, до 3,332 долара за паунд.

Фючърсите върху платината с доставка през октомври се търгуват с понижение от 1 долар, или 0,06%, до 1 540,50 долара за тройунция, докато стойността на паладия с доставка през септември е надолу с 0,20 долара, или 0,03%, до 754,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Златото ще продължи да поскъпва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още