IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото продължава движението си надолу

Подобряването на позициите на щатския долар постави под допълнителен натиск стойността на жълтия метал

09:46 | 22.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Благородният метал продължава поевтиняването си и след публикуването на протокола на Фед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Благородният метал продължава поевтиняването си и след публикуването на протокола на Фед. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху златото се търгуват с понижение в електронната сесия в четвъртък с оглед на смесените сигнали от щатските централни банкери относно бъдещето на монетарните стимули, съобщава MarketWatch.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняват с 8,20 долара, или 0,60 на сто, търгувайки се при 1 361,90 долара за тройунция. Цената на благородния метал се смъкна с 2,50 долара по време на редовната сесия на Нюйоркската борса вчера.

Два часа преди затварянето нa търговията на Wall Street в сряда Федералният резерв на САЩ публикува своя протокол от последното заседание от края на юли. Централните банкери изпратиха нова порция смесени сигнали към пазарните участници с оглед на несигурността си кога да започнат постепенното ограничаване на мащабната програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара на месец.

Като цяло членовете на Фед са съгласни с принципната позиция на председателя си Бен Бернанке, че подобряването на икономическата обстановка в САЩ по-късно тази година ще позволи намаляване на стимулите. От друга страна обаче банкерите не дадоха ясен сигнал дали ходът им ще дойде през септември, октомври или декември – останалите три дати за заседания до края на 2013 г.

Движенията на стойността на златото са силно зависими от количествените улеснения в САЩ. Търсенето на жълтия метал процъфтява в последните години, като пазарните участници го използват като хедж срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите парични политики.

Въпреки неясните сигнали за бъдещето на количествените улеснения щатският долар подобри позициите си спрямо основните си конкуренти. Доларовият индекс ICE, който следи представянето на американските пари спрямо кошница от шест валути, се покачва до 81,51 пункта в сравнение с 81,26 пункта късно в сряда в Северна Америка.

По-силните зелени пари поставиха под допълнителен натиск стойността на златото и другите деноминирани в долари стоки, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

При търговията с други благородни метали среброто с доставка през септември поевтинява с 0,115 долара, или 0,50%, до 22,848 долара за тройунция. Стойността на метала отстъпи с 0,11 долара в предходната сесия в Ню Йорк.

Контрактите върху платината с доставка през октомври също поевтиняват - с 2,55 долара, или 0,17 на сто, до 1 513,95 долара за тройунция, докато цената на паладия с доставка през септември се покачва с 3,70 долара, или 0,50%, до 747,80 долара за тройунция.

Фючърсите върху медта с доставка през септември също се търгуват с повишение. Червеният метал поскъпва с 0,028 долара, или 0,85%, до 3,342 долара за паунд в електронната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Златото ще поскъпне, въпреки долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още