IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото с първото си тримесечие на растеж в последната година

Въпреки това металът разочарова инвеститорите, които очакваха голямо рали на фона на слабия долар, посочи експерт

10:20 | 01.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото с първото си тримесечие на растеж в последната година
Цената на златото традиционно намира подкрепа във времена на несигурност, тъй като много от инвеститорите го припознават като безопасно убежище. Въпреки това Ив Ламорю, президент на консултантската компания Lamoureux & Со, посочва, че "изключването" на правителството е процес, който не включва очаквания за постигане на инфлация. Същевременно златото често е разглеждано като един от най-добрите хеджове срещу инфлационните рискове.

"Лихвените проценти са най-важният аспект", отбеляза Ламорю. "Несигурността около бюджета също така посочва друг възможен риск – понижение на кредитния рейтинг", допълни още той.

Анализаторите от Credit Suisse от своя страна отбелязаха, че инвестиционното търсене остава съмнително.

Същевременно последните данни от фючърсния пазар показват, че търговията се задвижва от пазарните участници, покриващи къси позиции, а не от инвестиращите в нови позиции.

Всички говорят за момента, когато Федералният резерв ще изтъни покупките си на облигации, за бъдещия председател на Фед и, разбира се, за държавния дълг на САЩ. Същевременно инвеститорите в злато "допълват питиетата си, докато оценяват как да отвърнат на целия този хаос", каза Адам Кус, президент на Libertas Wealth Management.

"Дългосрочните надежди на инвеститорите в злато са да видим инфлация, за която да могат да се хванат", отбеляза още Кус.

Притесненията, че Фед ще започне да ограничава покупките си на активи допринесоха за слабостта на златото от последните седмици. Мащабната кампания по убеждаване на пазарите в намеренията за изтъняване на стимулите даде своя резултат. След оповестяването на решението обаче благородният метал моментално възвърна част от поразклатените си позиции. Цената бе подкрепена и от отслабването на щатския долар.

За сега слабостта на американските пари, наблюдавана най-отчетливо през призмата на доларовия индекс ICE, лимитира загубите на цената на златото. Деноминираните в долари стоки, като жълтия метал, имат склонността да се възползват от отстъплението на зелените пари, тъй като това ги прави по-евтини за притежателите на други валути. Въпреки това перспективата пред благородния метал все още остава несигурна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
mos70
преди 10 години
Въпреки това металът разочарова инвеститорите, които очакваха голямо рали на фона на слабия долар, посочи експерт====Какво "рали" чакате ве..."инвеститори"? От де ше доде това рали, кът няма пари! :))Колко пъти да обяснявам, че златото има поведението на "луксозна стока", луксозната стока "върви" когато има: 1. Пари 2. Положителни очакванияСего го няма нито едното, нито другото! Кви ралита, кви 5 лева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Повишаващата се цена на златото, говори за силното обезценяване на всички валути! само фиксирана цена на златото и всички валути една спрямо друга, ще попречи на фифнансовите измамници да затриват народи и държави! Това ще ни гарантира стабилен свят! Фиксирана цена на злато петрол и други консумативи! Както и храни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още