IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как суровинният бизнес осигури на един казахстанец богатство от 3,4 млрд. долара

56-годишният Булат Утемуратов вече е един от най-богатите хора в Централна Азия според Индекса на милиардерите на Bloomberg

11:12 | 17.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Как суровинният бизнес осигури на един казахстанец богатство от 3,4 млрд. долара

56-годишният казахстанец Булат Утемуратов се превърна в един от най-богатите хора в Централна Азия с нетното си богатство от 3,4 млрд долара, показват данните на Индекса на милиардерите на Bloomberg.

След окончателния разпад на Съветския съюз през 1992 г. Русия въведе своята рубла – ход, който предизвика хиперинфлация в бившите съветски републики, като Казахстан, който все още използваха старите пари.

Тогава президентът на Казахстан Нурсултан Назъбраев изпрати Утемуратов – апаратчик от сферата на икономиката, във Виена в ролята на посредник между централноазиатската република и европейските компании, които купуват метали от Казахстан.

Утемуратов признава, че направил първия си милион долара една година след като кацна в Австрия. Притежанието той е натрупал от страничен бизнес – купувал цинк и мед от мините в Казахстан и ги продавал в чужбина.

За Утемуратов да си член на правителството не е препятствие да инвестираш. Той инвестира в минната индустрия, телекомуникациите, медиите и хотелиерския бизнес. Притежава хотела Ritz-Carlton на Червения площад в Москва и във Виена, както и мобилна телефонна компания.

Утемуратов казва, че повратът за него като бизнесмен е настъпил през 2007 г., когато продава ATF Bank на UniCredit за над 2 млрд долара. Година по-късно Lehman Brothers се срина и предизвика глобално свиване на кредитирането, което изложи проблемните кредитни и счетоводни практики на банките по целия свят, включително и на ATF.

По думите на казахстанския бизнесмен той преследва собствените си бизнес интереси при пълно спазване на закона в азиатската страна. Според него не е незаконно представител на правителството да притежава големи компании, но и че е решил да стане по-прозрачен.

Обръщането на Утемуратов към прозрачността не забави агресивния му бизнес стил. Миналата година серия транзакции доведоха до покачването на дела му в GlencoreXtrata Plc – най-голямата борсово търгувана компания за доставка на суровини в света, до 1,33%.

Повече за Булат Утемуратов може да научите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Черкезов
преди 10 години
Супер статия. Но тези са палячовци в сравнение с нашите собственици на мини, за които никой не знае на ден по-колко килиграма злато вадят....50 или 500кг....?!Черкезов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още