IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto е отхвърлила оферта за сливане с Glencore през август

Добивната компания остава фокусирана върху съкращаването на разходите и увеличаване производството на желязна руда

11:13 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Rio Tinto е отхвърлила оферта за сливане с Glencore през август

Британско-австралийската добивна компания Rio Tinto е отхвърлила предложение за сливане с по-малкия си конкурент Glencore през август, съобщи Rio Tinto в отговор на медийното отразяване на амбициозния план на Glencore. Сделката е щяла да създаде добивен и търговски гигант на стойност 160 млрд. долара, пише Ройтерс.

Rio Tinto заяви, че Glencore се е свързала с нея през юли по повод евентуално сливане между двете, но втората по големина добивна компания в света е отхвърлила предложението през август, като с това са приключили и разговорите за сливане.

„След консултации с финансовите и правните си съветници, бордът на Rio Tinto единодушно заключи, че подобен ход не обслужва по най-добър начин интересите на акционерите на компанията“, се казва в обръщение на Rio Tinto към австралийската фондова борса.

Изявлението идва, след като Bloomberg съобщи, че Glencore е разговаряла с най-големия акционер в Rio – китайската държавна компания Aluminium Corp of China (Chinalco), за да се запознае с интереса ѝ към евентуална сделка. Според информацията на Bloomberg, получена от запознати с въпроса лица, разговорите с Chinalco са били проведени преди няколко седмици, като в същото време Glencore е правила сондажи и сред останалите акционери на Rio, запознавайки се и с регулаторните изисквания.

Евентуална сделка за Rio ще има нужда от благословията на Китай, тъй като Chinalco притежава 9,8% от нея. Китайската компания обаче е на загуба откакто купи дела си през 2008 г. за по 60 британски лири на акция, искайки да възпрепятства предложението за придобиването на Rio за 127 млрд. долара от BHP Billition. Към днешна дата цената на акция на Rio Tinto е около 2 пъти по-ниска от дадената от Chinalco сума.  

Glencore, която миналата година купи конкурента си Xstrata в най-голямото придобиване в бранша, напоследък говори открито за интереса си към сливане с Rio Tinto, желаейки да се сдобие с висококачествената и изискваща ниски разходи желязна руда на Rio.

Анализатори и банкери обаче виждат прекалено много пречки пред сделката, посочвайки, че акционерите в Rio ще искат голяма премия, Китай вероятно ще натисне обединената компания да продаде част от активите си в медна руда, а консервативният дух на Rio ще се сблъска с агресивната природа на Glencore.

Спекулациите за оферта на Glencore към Rio се засилиха, след като цените на желязната руда, която донесе 92% от печалбата на Rio през първото полугодие, се смъкнаха до 5-годишно дъно, след като производителите наводниха пазара с нова продукция.

Rio е фокусирана върху съкращаване на разходи и увеличаване на производството си на желязна руда до "огромни размери", без да се притеснява от факта, че до голяма степен е зависима от растежа на стоманодобивната индустрия в Китай, който е в тенденция на забавяне.

„Бордът смята, че продължаването на успешното изпълнение на стратегията на компанията ще ѝ позволи значително да увеличи размера на свободния си паричен поток в краткосрочен план и да повиши възвръщаемостта за акционерите“, каза председателят на компанията Жак Насер в изявление. 

Още видеа от Bloomberg вижте в сайта на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още