IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спаси ли евтиният петрол световната икономика?

Списъкът с печелившите се води от големите петролни вносители, като Германия, Италия и Япония

08:18 | 09.12.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Решаващият въпрос е един. Дали сегашният драстичен спад на цените е признак на високия излишък при предлагането, или на срива на търсенето. Това ще определи посоката, в която ще поеме световната икономика през следващата година. Лекият суров американски петрол West Texas Intermediate (WTI) вече струва с 40 долара за барел по-малко, отколкото през юни.

Еднозначно негативни са тенденциите за големите износителки на петрол, като Ирак, Алжир и Нигерия, тъй като те са силно зависими от приходите от петрола. Но за страни като Русия, Венецуела и Иран, които вече се борят със сериозни икономически проблеми, спадът на цените е истински кошмар.

Списъкът с печелившите обаче се води от големите петролни вносители, като Германия, Италия и Япония. Отстъпката в цената от юни може да гарантира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на тези страни ще нарасне допълнително с близо един процентен пункт, изчислява МВФ. 

Засега обаче изглежда, че японската икономика не успява да се измъкне от своята беда. От юли до септември тя се сви за второ поредно тримесечие, както е видно от коригираните данни, които бяха публикувани в понеделник. Икономиката на Япония се е свила с 1,9% на годишна база от юли до септември, значително над очакваните досега 1,6%. 

За САЩ МВФ повишава прогнозата си за ръста, също и заради по-ниските енергийни цени, до 3,5%. Преди това фондът очакваше икономическо нарастване от 3,1%.

„Ще има победители и губещи. Но като цяло това са добри новини за световната икономика“, заяви изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард по време на годишната среща на Wall Street Journal през миналата седмица.

Фондът приписва около 80% от спада на цените на петрола на високото предлагане. Той споменава в този контекст и новите стандарти за икономия на горивата и решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Само 20 на сто от спада на цената според МВФ се дължат на намаляващото заради забавянето на икономическия растеж.

Икономистите на JPMorgan Chase обаче са малко по-балансирани по отношение на изчисляването на причината. За тях спадът в цената на петрола се дължи на 55% на високото предлагане. Отстъплението с 40% се дължи на по-слабия растеж в развиващите се пазари. Независимо от това банката очаква, че намалението на цената може да помогне в следващите две тримесечия за повишаване на растежа на световната икономика с 0,7 пункта.

Очакваното възстановяване се дължи отчасти на по-ниски транспортни и производствени разходи, по-специално в енергоемките отрасли, като бизнеса на авиокомпаниите и производителите на стомана. Въпреки това основният ефект е в стимулиране на потреблението. Колкото по-малко пари харчат потребителите, за да пълнят резервоарите си, толкова повече ще им остава за други покупки. Едно средностатистическо американско домакинство би могло да запази през следващата година около 750 долара в сравнение с последните 12 месеца, ако равнището на цените остане стабилно на това ниво, твърди анализаторската компания IHS Global Insight.

Толкова оптимистични прогнози обаче не са съвсем безопасни за политиците. Ако те обрисуват спада в цените на петрола в изключително положителна светлина, те биха могли да проспят липсата на друг двигател за световната икономика. „Невъзможно е да се игнорира ролята на забавянето на глобалното търсене", предупреждава Стивън Кинг, главен икономист в HSBC. „По-ниски цени на петрола отчасти отразяват широките дефлационните тенденции", счита той.

Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Нека някой мозък да разкаже какво ще произвеждаме и къде ще го продаваме с този евтин нефт, а не колко много *** ще ни хартисат, за да купуваме китайски партакеши!........За да произвеждаме нещо и за да продължим да съществуваме си треат инвестиции Ф прУизводствУ. Преди години със задачата по осъществяване на тези инвестиции, се занимаваше дРЪжавата и над нацционалната политико-икономическа структура, от която бяхме част (т.е. советский союз даваше ***, ресурси, ноу-хау). От 90-та насам, след разформироването на соц-блока, раотата с инвестицииките Ф производство стана мн епек, заради преформатиране на агентите, които вършеха тази функция : соц-блока изчезна, а държавата възприе либералната икономическа доктрина (поне в частта й, която изключва инвестиции, собственост и развитие на производствена икономическа дейност).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Иначе, естествено, че е прекрасно за икономиката да потребява евтина енергия! Ако е останала икономика, разбира се! Както е писал Nobel, за да има икономика, трябват и други, по-важни неща от енергия, като напр. производство и пазар! Нека някой мозък да разкаже какво ще произвеждаме и къде ще го продаваме с този евтин нефт, а не колко много *** ще ни хартисат, за да купуваме китайски партакеши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
И разбира се, чисто съвпадение е, че цените полетяха надолу веднага след въвеждането на секторните санкции на САЩ и ЕС срещу Русия.... Хаха! Нали това се опитват между редовете супер-светилата, цитирани в статията?! Всичко се движи от Негово Величество Пазара и всичко е за благото на хората! Не се съмнявайте!!!! хахахаха!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Тази статия е много ценна, между другото! Тя е прекрасна илюстрация на начина, по който работи цялата перфектно смазана машина за управление на света! Първо сработва икономическата нужда, после се задейства политическата структура, после банково-финансовите и борсови структури и едновременно с това - медиите, през които цвета на световната икономическа мисъл обяснява на бройлерите процесите и смисъла на събитията. Бройлерите кудкудякат хорово в екстаз, че са разбрали и дълбоко осмислили случващото се! Даже се опияняват от собствения си интелект и започват да правят прогнози! Хахаха!Колко от прочелите статията се замислиха, че в годините-пик на икономическата криза, когато търсенето се срина и най-големите икономики спряха, цените на нефта удариха тавана? Никой ли не помни, че тогава пак такива колоси като Фишер и Лагард обясняваха на бройлерите, че нефтените компании компенсират рухналото търсене с високите цени???!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
боли те шпагатa бе важно е кебапчетия с лютеница и блага ракиица да има за новата 2015г. .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
0pk
преди 9 години
Да се спасява е по-демократично от това да се развива. Затова първо ще я съсипем карайки хората да си налагат разни санкции, ще прекратим свободната търговия, ще наложим тотален военен контрол над целия свят, ще наречем всичко това демокрация и ще въведем количествени улеснения за да я спасяваме :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 9 години
че какво й има на световната икономика че да се спасява .... ааа нямало растеж, голямата работа.... еми намалете работноте време, зада включите повече хора в работния процес и пак ще има растеж за известно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Ако погледнеш световната история, по същество това е история на икономическите кризи - възход и падение. За една голяма бъдеща война - съгласен съм. Може да бъде унищожителна.Аз като бях в казармата, изучавах начините за използване на тактическо ядрено оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 9
nobel
преди 9 години
Винаги е имало кризи е тъпотията на тъпотиите, която някога съм чувал. Точният ден, час, минута и секунда на първата криза са напълно известни. Даже не е било и много отдавна. "Понякога се стига до войни". И понякога, ама наистина само понякога войните са смъртоносни. Бих казал - все по-смъртоносни и това е просто статистика. След следващата голяма война кризи вече няма да има, защото няма да е останал жив човек, който да ги предизвика. Или ти не вярваш, че оръжията са смъртоносни. Когато бях в казармата човечеството разполагаше с оръжия да унищожи 26 ПЪТИ живота на Земята. Оттогава оръжията да не би да са намалели без аз да знам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Чак пък "предсмъртно дихание" и то на "световната икономика" едва ли, но наистина ще е "предсмъртно дихание" на много икономически субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още