IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желязната руда поевтиня заради намаляващото търсене в Китай

Увеличаващият се добив в Австралия може допълнително да понижи цената на суровината

17:23 | 20.03.15 г.
<p>
	Екскаватор работи над куп желязна руда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Екскаватор работи над куп желязна руда. Снимка: Ройтерс

Желязната руда поевтиня до под 55 долара за сух метричен тон. Признаците за забавянето на китайската икономика се засилват притесненията, че търсенето от най-големия купувач ще отслабне на фона на световно пренасищане, пише Bloomberg.

Рудата с 62% съдържание на желязо в Циндао, Китай, поевтиня до 54,66 долара за тон в петък, показват данни на Metal Bulletin Ltd. Това е най-ниското ниво поне от май 2008 г., когато Metal Bulletin започва да следи цените. Цената отстъпи с 5,2% тази седмица, удължавайки загубите за 2015 г. до 23%.

Миналата година цената на суровината се срина с 47%, след като Rio Tinto Group, BHP Billiton Ltd и Vale SA разшириха добива с по-ниска себестойност на фона на забавящия се ръст в Китай, което доведе до спад на цената. Данните от тази седмица показват, че цените на домовете в Китай са спаднали в повечето градове, тъй като икономическото забавяне намали търсенето въпреки правителствената намеса. Китай премахна контрола върху имотите и намали лихвите в опит да ускори икономическия ръст.

Австралия, най-големият износител на суровината, заяви, че цената на желязната руда ще се колебае около 60 долара тази година на фона на повишаващите се запаси.

„Има място цената на желязната руда да спада допълнително“, заяви Хуанг Хуйвен, анализатор в Shanghai CIFCO Futures. “Търсенето в Китай се забави и големите производители все още повишават добива. Изобщо няма признаци излишъкът да намалява“.

Китай си постави цел за икономическия ръст от около 7% за тази година, което е най-ниското ниво от повече от 15 години. Страната също така предупреди за увеличаващия се насрещен вятър, който включва спад в имотния сектор и неизползван индустриален капацитет. Цените на новите жилища спаднаха в 66 от 70-те града, които правителството следи, спрямо 64 през януари, заяви на 18 март статистическото бюро на страната.

Прогнозата на Австралия за цена от 60 долара за тон е сравнима със 63-те долара от декември и 88-те долара през 2014 г., заяви Министерството на индустрията и науката на 18 март. Прогнозите за цената се отнасят за спотове върху желязна руда с 62% съдържание на желязо.

Производството на стомана в Китай ще намалее тази година, тъй като търсенето достигна своя връх, заяви заместник-директорът на China & Iron Steel Association Ли Синчуан на пресконференция в Пърт, Австралия. Той прогнозира, че производството ще достигне 814 млн. тона спрямо 823 млн. тона през 2014 г., което ще е първата година на спад от началото на 80-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още