IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният съвет по златото с идея за създаване на нова борса в Лондон

Това би довело до промяна на двустранния извънборсов пазар на злато в Лондон към централизиран клирингов пазар

13:21 | 03.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световният съвет по златото с идея за създаване на нова борса в Лондон

Световният съвет по златото (World Gold Council, или WGC) и половин дузина банки се съгласиха да проучат идеята за основаване на борса в Лондон, тъй като сега пазарът е изправен пред по-големи регулаторни изисквания, пише Financial Times.

WGC, група, съставена от 19 производителя на злато, и поне пет банки участват в дискусиите, твърдят запознати. Това би довело до промяна на двустранния извънборсов (over-the-counter, OTC) пазар на злато в Лондон, който среща критики заради липсата на прозрачност, към централизиран клирингов пазар.

WGC нае редица консултанти и прекара последните шест месеца в опит с икономически аргументи да убеди банките да обмислят участието си в създаването на алтернативна инфраструктура за търговия.

Пазарът на злато в Лондон, чиито членове търгуват помежду си директно или от името на своите клиенти, измежду които централни банки и бижутерийни магазини, миналия месец се прехвърлиха на електронна система с фиксирани дневни цени. По този начин бе заменен аукционният принцип, създаден от група банки през 1919 г. Новият бенчмарк е под регулацията на британската Комисия за финансов надзор (Financial Conduct Authority, или FCA).

Промяната идва, след като лондонския пазар среща растящата конкуренция от фючърсите върху благородния метал, които се търгуват на Comex на New York Mercantile Exchange (пазара на суровини на борсата в Ню Йорк – бел. ред.), както и на Shanghai Gold Exchange. Борсата в Шанхай даде достъп на чуждите инвеститори до търговията с фючърси върху злато през февруари.

Освен това в следващите месеци Брюксел трябва да представи финалния вариант на Директивата за пазарите на финансови инструменти (Mifid II). Регулаторите искат да увеличат прозрачността, да намалят спекулата и да предпазят пазарите на акции, валути и суровини от системен риск. Централната банка на Англия също подготвя свои препоръки за ограничаване на системния риск.

FT пише, че участниците на извънборсовия пазар на злато не трябва да предоставят данни за оборотите, което прави невъзможно оценяването на размера на сделките.

Някои банки остават резервирани към оказването на подкрепа за инициативата. Промяната към търговия на организиран пазар ще бъде трудна, тъй като доставката на злато може да се случи в сейфове по целия сват, въпреки че трансакцията е осъществена в Лондон, твърдят пазарни участници. Освен това не е ясно как лондонският пазар ще се регулира по силата на Mifid II.

Но промяната към по-прозрачна борсово-базирана система ще предостави защита срещу регулаторни глоби и разследвания, които в последните години вдигнаха цената на сделките с благородни метали. Миналата година британската банка Barclays плати 26 млн. лири глоба по обвинения в манипулиране на пазара на злато.

Създаването на нов контракт върху златото също няма да е лесно. Най-голямата борса за търговия с фючърси CME Group тази година пусна продукт на борсата в Хонконг, но ликвидността тепърва ще се повишава. Сингапур също се опита да създаде фючърс върху златото.

Анализатори се чудят дали WGC изобщо трябва да промотира създаването на борса, като считат това за опит, чрез който организацията да си набави повече приходи. WGC помогна за създаването на първия златен борсово-търгуван фонд SPDR Gold Trust през 2004 г., припомня FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още