IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски енергийни компании се сливат в сделка за 15,8 млрд. долара

MPLX и MarkWest Energy Partners ще сформират четвъртото по големина дружество в САЩ с партньорство в енергийния сектор

16:15 | 13.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американски енергийни компании се сливат в сделка за 15,8 млрд. долара

Операторът на газопровода Marathon - MPLX LP, ще закупи компанията за добив на природен газ MarkWest Energy Partners LP за близо 15,8 млрд. долара, предава Wall Street Journal. Това е една от най-големите сделки за индустрията  след срива в цените на петрола, започнал миналото лято, отбелязва изданието.

Според компаниите сливането ще създаде четвъртото по големина дружество в САЩ с партньорство в енергийния сектор с пазарна капитализация за 21 млрд. долара. Партньорствата за добив на петрол и газ са една от горещите тенденции в енергийната индустрия през последните години, докато поевтиняването на горивата не прекъсна този тренд.

По силата на споразумението акционерите на MarkWest ще получат 1,09 акции на MPLX и 3,37 долара кеш за всяка акция, която притежават, за общо 78,64 долара за ценна книга. Това представлява премия от 32 на сто над цената на затваряне на акциите на MarkWest от 59,75 долара на Wall Street в петък. След финализирането на сделката MarkWest ще стане дъщерна на MPLX.

Включвайки и дълговете, сделката се оценява на 20 млрд. долара.

МPLX бе създадена от Marathon Petroleum Corp. през 2012 г., за да притежава и оперира газопроводите и други активи за пренос. Активите на MPLX включват мрежа за пренос на суров петрол и продуктови вериги в средния запад и в крайбрежните региони, както и газохранилище в Западна Вирджиния.

Главният изпълнителен директор на MPLX Гари Хемингър коментира, че сделката ще позволи на компанията да увеличи годишните си доставки с 25% до 2017 г.

Marathon Petroleum, която ще запази 19-процентния си дял в MPLX, ще предостави 675 млн. долара за плащанията в брой към акционерите на MarkWest. Директорите на MarkWest очакват да получат подобни роли в MPLX.

MarkWest обработва шистови газови находища, като сделката ще й позволи да предприеме още проекти.

Създавайки партньорства, енергийните производители могат да избегнат някои корпоративни данъци и да предложат високи дивиденти на акционерите си. Партньорствата стимулираха шистовия бум В САЩ, след като бяха похарчени милиарди за закупуването на популярни петролни полета от алчни сондьори, които от своя страна търсиха нови възможности.

Но сривът в цените на петрола миналото лято, в комбинация със спада на цените на природния газ в САЩ, отнеха от блясъка на подобен вид партньорства, които през последните месеци изпомпват петролните кладенци.

От началото на 2015 г. акциите на MPLX поевтиняват с 6%, а тези на MarkWest губят 11 на сто от цената си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още