IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Производството на петрол извън организацията задминава очакванията

Картелът повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2016 г.

15:36 | 12.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви в понеделник, че производството от конкурентни производители извън картела се оказва по-силно от очакваното тази година, тъй като американският добив се доказва като по-устойчив въпреки ниските цени на петрола, съобщава The Wall Street Journal.

Внимателно следеният месечен доклад на ОПЕК за състоянието на пазара дава смесени сигнали за производството на Саудитска Арабия. Най-големият износител на петрол в света е съобщил на картела, че добивът му се е увеличил слабо през август спрямо рекордния юли, но според други източници на ОПЕК, като трейдъри, доставчици и консултанти, саудитското производство продължава да расте до 10,6 млн. барела на ден.

Цената на петрола сорт Брент се понижи с 1,9% до 47,12 долара за барел след съобщението.

Докладът на ОПЕК рисува образа на свят, който остава залят от петрол, свръхзасищане, което потиска цените до под 50 долара за барел и преобръща глобална енергийна индустрия. 

Същевременно организацията повиши прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол през 2016 г. с 10 000 барела дневно. Според обновената оценка търсенето през тази година ще се нарасне спрямо 2015 г. с 1,23 млн. барела дневно до 94,27 млрд. барела дневно.

ОПЕК, който произвежда над една трета от световния петрол, заяви, че производството извън картела ще се понижи с около 610 хил. барела тази година – около 180 хил. барела на ден под предишните прогнози. Според групата промяната до голяма степен се дължи на по-добрия от очакваното добив на американски шистов петрол. Броят на кладенците в САЩ се повишава въпреки ниските цени на петрола.

„Очаква да има по-високо производство извън ОПЕК“ през втората половина на 2016 г. спрямо първата половина, каза организацията.

Междувременно добивът извън ОПЕК ще нарасне с 200 хил. барела на ден през следващата година заради устойчивото производство в Северна Америка и стартирането на дългоочакваното разработване на казахските полета, каза картелът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Да не би да имаш алтернативно гориво за атомобилния транспорт ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
4ervenasgan
преди 7 години
Свършено е с ерата на петрола. Имам чувството, че американците гледат да не предизвикват паника, но се освобождават колкото могат по-бързо от петролни запаси и активи, като цяло. В един хубав ден ще се окаже, че петролът е нужен вече само в малки количества за химия и текстил. Огромното му потребление, като гориво ще падне драстично, а с това и цената му. Да му мислят бензиностанциите, които нямат друго освен дупки в пясъка.....или снега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още