IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Слабото търсене на петрол ще продължи

В месечния си доклад организацията посочва, че търсенето преминава през сезонно забавяне, а свръхпредлагането продължава да е налице

16:32 | 10.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Слабото състояние на глобалните пазари на петрол, което свали цените до тримесечен минимум, може да продължи, тъй като търсенето преминава през сезонно забавяне и свръхпредлагането продължава да е налице. Това се казва в месечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Налице са "продължителни опасения", че американските и европейските производители може да понижат таксите за рафиниране, тъй като печалбата спада на фона на продължителното "презасищане" от суров петрол и рафинирани горива, се казва в доклада. Потреблението на бензин ще намалее в САЩ в края на летния сезон, казва още ОПЕК.

Възстановяването на цените на петрола от 12-годишното дъно през януари обърна посоката си в началото на юни на фона на прекомерните запаси, забавящото се търсене и признаците, че американските компании може би възобновяват сондажа си, коментира Bloomberg. ОПЕК, която се придържа към стратегията да запази пазарния си дял и да позволи на цените да потънат, каза в понеделник, че ще проведе неформална среща по време на енергийната конференция в Алжир следващия месец.

"Рафиниращите маржове отслабват през последния месец вследствие на високите запаси от продуктите, а това се дължи на по-ниския от очакванията ръст на търсенето", се посочва в доклада.

Ребалансирането на световните пазари ще се възстанови към края на годината, посочва ОПЕК. Потреблението ще се вдигне в северното полукълбо заради зимата, което ще обърне част от поевтиняването на цените на петрола за незабавна доставка и ще отнеме част от излишните запаси, се казва в прогнозата.

Организацията прогнозира, че световният растеж на търсене на петрол през 2016 г. ще е на ниво от 1,22 млн. барела на ден. Данните са коригирани нагоре с 30 млн. барела на ден спрямо предишния доклад, след като представянето на европейските страни от ОИСР и някои части на Азия се е оказало по-добро от очакванията през първите две тримесечия на годината, се казва в доклада. В момента търсенето възлиза на 94,26 млн. барела на ден.

Прогнозите на организацията за търсенето на петрол през 2017 г. се запазват спрямо тези от предишния месец, т.е. - ръст от 1,15 млн. барела на ден спрямо нивата от 2016 г. Общото потребление на петрол ще удари нов рекорд от 95,41 млн. барела на ден.

Според ОПЕК предлагането на петрол от извън от организацията ще се свие със 790 хил. барела на ден през 2016 г., като това се дължи на производството в САЩ и Великобритания, което е надминало очакванията. За следващата година картелът очаква предлагането от извън ОПЕК да се понижи със 150 хил. барела на ден спрямо предишната прогноза от 40 хил. барела на ден.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още