IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се опитва да се съвземе след слабия юли

За седмицата Брентът и американският лек суров петрол поскъпнаха със съответно 1,67% и 0,48%

08:18 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като през юли Брентът и американският лек суров петрол загубиха по над 12% от стойността си, и двата сорта опитаха да възстановят част от загубите през първата седмица на август.

В петък фючърсите върху петрола завършиха сесията на малко по-ниски нива, след като доларът поскъпна след публикуването на оптимистични данни за заетостта в САЩ и след като нов доклад показва, че броят на нефтените платформи в САЩ нараства за шеста поредна седмица, обобщава Investing.com.

Но въпреки това цените приключиха седмицата с ръстове. На лондонската борса ICE Futures Exchange фючърсите върху Брента с доставка през октомври поевтиняха в петък с 2 цента, или 0,05%, за да се установи на ниво от 44,27 за барел.

За седмицата търгуваните в Лондон фючърси поскъпнаха със 74 цента, или 1,67%, - първият седмичен ръст на цената от три седмици, след като инвеститорите се завърнаха на пазара, за да търсят евтини доставки, докато по-рано цените потънаха до най-ниското ниво си от април насам.

Брентът поевтиня с почти 16%, откакто достигна рекордните за годината 52,80 долара за барел в началото на юни на фона на растящите перспективи за внос от производители от Средния Изток и Северна Африка, като Иран, Либия и Нигерия, които увеличават опасенията, че пренасищането на пазара на петролни продукти ще намали търсенето на суров петрол от рафинериите. 



Междувременно на New York Mercantile Exchange фючърсите върху американския лек суров (WTI) с доставка през септември спаднаха в петък с 13 цента, или 0,31%, до 41,80 долара. За седмицата този сорт  добави 20 цента към цената си, или 0,48%. През юли цената загуби 14%, най-сериозният месечен спад от една година.

Цената на  WTI е почти с 20% по-ниска от върха за 2016 г. от над 50 долара за барел от началото на юни, технически поставяйки пазара на меча територия, след като анализаторите претеглят микса от признаци за възстановяване на активността на американския шистов бизнес и данните за повишените запаси от петролни продукти.

Цените са под натиск, след като компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че платформите в САЩ са се увеличили със 7 до 381 броя през миналата седмица. Това е шестото поредно седмично повишение и девето за последните десет седмици.  Подновената активност в сондажите в САЩ подхранва спекулациите, че добивът в страната вероятно ще се възстанови през идните седмици, а с това се увеличиха опасенията за свръхпредлагане.

Според американската Администрация за енергийна информация (EIA) петролните резерви в САЩ са се понижили през последната седмица с 3,3 милиона барела, много повече от очаквания спад от 0,2 млн. барела. Въпреки това обаче запасите на суров петрол да се увеличили с изненадващите 1,4 млн. барела до 522,2 млн. барела, което според агенцията е доста над горната граница на средния диапазон за това време на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още