IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва новата седмица със спадове

Брентът и американският лек суров петрол отчетоха първи седмичен ръст от три седмици

10:06 | 12.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новата седмица започва с пореден спад в цените на петрола. Към 9:40 часа българско време в понеделник Брентът поевтинява с 1,77% до 47,16 долара за барел, а цента на WTI се понижава с 1,94% до 44,99 долара за барел. 

В петък цените на петрола се понижиха с 4% на фона на поскъпване на долара. Трейдърите игнорираха големия спад в резервите, посочва CNBC. На лондонската борса ICE фючърсите върху Брента с доставка ноември се понижиха в петък с 2,13 долара (4,26%) и изпратиха седмицата на ниво 47,86 долара за барел. Седмичното поскъпване възлиза на 2,5%. Американският лек суров петрол WTI с доставка октомври поевтиня с 1,9 долара за барел (3,99%) до 45,72 долара за барел. Въпреки загубите в петък този сорт петрол записа ръст тази седмица от 3,24%.

И при Брента, и при WTI се отчита първо седмично поскъпване след две губещи седмици.

В четвъртък имаше повишения от над 4% и при двата сорта, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ отчете спад в запасите в размер на 14,5 млн. барела през седмицата, приключила на 2 септември. Това беше най-голямото понижение от януари 1999 г. Според някои анализатори обаче спадът се дължи по-скоро на тропическата буря по източното крайбрежие, която е попречила на някои доставки.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes отчете ръст в броя на нефтените платформи от 7.

Цените на петрола остават волатилни през последните седмици на фона на несигурност дали големите производителки ще предприемат мерки за свиване на добива на срещата на ОПЕК в края на месеца. Има немалка доза скептицизъм от страна на анализаторите дали към евентуално постигане на договорка и се очаква преговорите да бъдат отложени до срещата на ОПЕК във Виена на 30 ноември.

Investing.com припомня, че през пролетта на тази година подобни разговори се провалиха.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук! 

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още