IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото започна седмицата с ръст

За седмицата ценният метал поевтиня с около 0,7 на сто, което беше първото седмично понижение от последните три седмици

13:05 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на златото се повишават в понеделник, като инвеститорите очакват редица изявления от представители на Федералния резерв на САЩ тази седмица. Тези коментари може да дадат повече яснота за траекторията на паричната политика, посочва Investing.com.

Златото поскъпва с 0,34% до 1 291,71 долара за тройунция към 13:00 часа българско време.

В петък благородният метал записа лек спад, а за седмицата поевтиня с около 0,7 на сто. Това беше първото седмично понижение от последните три седмици.

Във фокуса на вниманието тази седмица ще са коментарите и на сегашния председател на Фед Джанет Йелън, и на бъдещия Джером Пауъл. Той ще говори във вторник пред комисията по банковото дело в Сената, което всъщност е изслушването му, за да бъде одобрен за поста.

На следващия ден Джанет Йелън свидетелства пред съвместната комисия по икономика на Сената и на Камарата на представителите.

Очаква се Пауъл до голяма степен да се придържа към паричната политика на Йелън, но що се отнася до банковите регулации, той може да се окаже привърженик на по-облекчени регулации.

Тази седмица реч ще има и Уилям Дъдли, председател на клона на Фед в Ню Йорк. Дъдли се оттегля от поста следващата година.

Фед ще заседава на 12 и 13 декември и се очаква да повиши лихвите с 25 базисни пункта.

Златото е чувствително при повишение на лихвите, защото това увеличава и пропуснатите ползи при инвестициите в ценния метал, който не носи доходност. Същевременно по-високите ставки подсилват долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи миналата седмица с 0,93%, което беше трети пореден седмичен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още