IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишено внимание на петролните пазари преди срещата на ОПЕК днес

Фючърсите върху двата основни сорта поскъпват леко

09:44 | 30.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролните пазари са с повишено внимание днес преди предстоящата среща на ОПЕК във Виена, на която производителите ще обсъждат удължаване на квотната сделка, която влезе в сила през януари, целейки да затегнат доставките и да подкрепят цените, съобщава Ройтерс.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се срещне днес в централата си във Виена заедно с министрите на други страни производителки на петрол, най-важната сред които е Русия.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 21 цента, или 0,34%, до 62,74 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 14 цента, или 0,24%, до 57,44 долара за барел към 9.30 ч. българско време.

Активността на трейдърите бе слаба по време на азиатската търговия преди срещата.

„Не е изненадващо заключението на Азия, че е най-добре нищо да не се прави, докато не чуем [изявленията] от ОПЕК и извън картела по-късно днес“, казва Джефри Хейли, анализатор в брокерската къща OANDA.

Макар че няма официално изявление, ОПЕК и Русия явно са готови да удължат квотната сделка до края на 2018 г. Намаляването на производството започна миналия януари и би трябвало да приключи през март следващата година.

Удължаването може да включва преразглеждане на споразумението през юни, ако здравословното търсене на фона на продължаващото ограничаване на доставките прегрее пазара.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още