IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат ОПЕК да увеличи производството си на петрол с 1 млн. барела на ден

Това е сред най-сериозните намеси на Щатите в работата на ОПЕК от 18 години насам

15:46 | 05.06.18 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатското правителство е поискало от Саудитска Арабия и някои други страни производителки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат производството си на петрол с около 1 млн. барела на ден, сочат източници на Bloomberg.

Щатите са отправили необичайното искане, след като цените на бензина в САЩ достигнаха най-високите си стойности от повече от три години насам и президентът Доналд Тръмп се оплака в Twitter от политиката на ОПЕК и покачването на цените на петрола. Желанието на САЩ е изразено и след като страната се оттегли от ядреното споразумение за Иран. Третият по големина производител в ОПЕК осигурява малко над 1% от световното производство на петрол. 

Искането от страна на САЩ е било обсъждано през уикенда в Кувейт по време на среща на министрите на петрола от различни арабски страни. Изявлението, публикувано след разговорите, е сигнал, че ще бъдат гарантирани стабилни доставки на петрол, за да бъде навременно посрещнато нарастващото търсене в някои части на света.

Белият дом отказа да коментира конкретни разговори, но говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че достъпът до енергия на достъпни цени е в основата на световния икономически растеж и сигурността на страната.

„Ние приветстваме всяко действие, което увеличава достъпа до енергия и насърчава здравословната глобална икономика“, заяви говорителят.

Американският министър на финансите Стивън Манучин миналия месец разкри, че се водят разговори за увеличаване на доставките на петрол, които биха могли да компенсират резултата от санкциите от страна на САЩ към Иран.

Въпреки че Манучин отказа тогава да даде повече информация, само четири държави от ОПЕК и неговите съюзници притежават достатъчно голям производствен капацитет, за да компенсират проблемите с доставките. Това са Саудитска Арабия, Русия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

ОПЕК и група държави, които не са членки на картела, се договориха в края на 2016 г. да намалят производството на петрол с общо 1,8 млн. барела на ден, като част от усилията им да повишат цените на петрола. За сравнение сортът Брент е поскъпнал от 45 долара за барел преди сключване на споразумението до над 80 долара за барел през миналия месец.

Споразумението на ОПЕК обаче се отрази по-сериозно на пазара, отколкото първоначално се очакваше, поради срива на венецуелската енергийна индустрия. Петролните запаси в развитите страни се върнаха към техните петгодишни средни стойности, а цените на горивата достигнаха болезнени за потребителите нива. На този фон Саудитска Арабия и Русия заговориха отново за увеличаване на продукцията, което накара сортът Брент да се върне обратно на цена от 75 долара за барел.

Срещата на ОПЕК е във Виена на 22 юни и тогава се очаква да бъде взето решение дали картелът и съюзниците му, включително Русия, ще увеличат производството, за да компенсират потенциален недостиг на доставки от Иран и Венецуела.

Искането от страна на САЩ за увеличение на производството на петрол е сред най-сериозните намеси на Щатите в работата на ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 40 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
Написах ти го ясно и точно. Шистовата революция направи САЩ най-големия "производител"(в кавички е защото нефта се добива) в света. Явно трябва да ти се повтаря дълго и упорито, за да възприемеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 50 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"А кво стана с "шистовата ревалюция" у САЩ? "Миии у'тиди на майка си.... ивъл рашънс и съюзници претрепват ИДИЛ и шистовия нефт и газ свършиха. Има само за дамазлък :)Ако изгонят и кюрдите от кладенците, съвсем мое да пресъхне чучура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 39 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
За първите три месеца на тази година САЩ изпревариха Русия по добив на нефт. През тази година явно Америка ще е най-големият "производител" на суровината, но изнася само малко над 2 млн барела на ден. Не мога да проумея защо си мислите че високите цени на петрола са благодат за Русия. Наистина е по-добре, но цените на горивата в страната скочиха с около 12% за месец. Наложи се правителството спешно да договори замразяване на нивото към 1-ви юни. Мисля че макар и износител, скоро ще настъпят времената когато руската икономика ще изпитва негативното влияние на надценяването на тази суровина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 40 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Явно съм се заблудил:US will be a net energy exporter by 2022, four years sooner than expected, Energy Department sayshttps://***.cnbc.com/2018/02/07/united-states-will-be-a-net-energy-exporter.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 43 rate down comment 5
emilioner
преди 5 години
Пак виждаме геополитиката на масата,подобен груб и безпардонен президент САЩ май никога не са имали.Това е явен шамар и предизвикателство към Иран.Иначе към писалите по долу ше препоръчам да четете малко повече и то всеки ден!!САЩ е на трето място по производство в света и е нетен износител на петрол и природен газ.Отношенията САЩ Саудитска арабия са ключът имат специална клауза помежду си че когато САЩ поискат кралството започва да намалява или увеличава добива на петрол влияейки на цените,с цел да затруднят или смажат Русия Иран и други агресивни спрямо САЩ държавици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 44 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
2% да, ама не и 20% при горивата. Реднековете трябва да се бръкнат дълбоко за да напълнят харлито. При предстоящи избори не бих рискувал. Инфлация при дрешки и дрънкулки ок, ама при бензина и дизела 20% не е ок :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 48 rate down comment 3
das
преди 5 години
Е как да не е здравословно? Те вече 10г. се убиват да печатат само и само да достигнат заветните 2% инфлация, а сега им идва наготово.Кой ти бяга от инфлация? Както се казва в новите икономически теории прилагани в щатите и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 8
KPetkov
преди 5 години
Няма грешка. В статията си е написано (горивата достигнаха болезнени за потребителите нива). Представи си в България бензинът и дизелът на колонката да скочат с 50 стотинки за пет месеца (то не че не скочиха значително, а предстои и летният сезон). Нещо такова се случва в САЩ в момента. САЩ са нетен вносител на течни горива, шистаците се оказаха въздух под налягане, предстоят междинни избори. На мястото на Тръмп какво щеше да направиш? Бате ти Бойко защо ходи да се кланя на Путин (затова му плащаме)? Ако Нефтохимът прасне едни цени от 3 лева литъра Бате няма да може да си намери място, щото ще му подпалят д.ирник.а :)То бива инфлация, ама инфлация от 20% на горива и енергоносители не е никак здравословно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 55 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
А кво стана с "шистовата ревалюция" у САЩ? При сегашните цени не требваше ли да се издавят у нефт и газ - собствен добив, made in USA? Да си го копат по-евтино, па и на нас да дават - нале сме съюзници, хем лоялни гиби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 5
Lucifer
преди 5 години
Е да, ама нали пък на рашките ще им е гадно...пък и на ЕС ако им падне газта (нали е вързана с пртрола) отде инфлация???...с един куршум 2 заека...Като вутето: "я не сакам да съм добре, я сакам на Вуте да му е зле"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още