IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат ОПЕК да увеличи производството си на петрол с 1 млн. барела на ден

Това е сред най-сериозните намеси на Щатите в работата на ОПЕК от 18 години насам

15:46 | 05.06.18 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатското правителство е поискало от Саудитска Арабия и някои други страни производителки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат производството си на петрол с около 1 млн. барела на ден, сочат източници на Bloomberg.

Щатите са отправили необичайното искане, след като цените на бензина в САЩ достигнаха най-високите си стойности от повече от три години насам и президентът Доналд Тръмп се оплака в Twitter от политиката на ОПЕК и покачването на цените на петрола. Желанието на САЩ е изразено и след като страната се оттегли от ядреното споразумение за Иран. Третият по големина производител в ОПЕК осигурява малко над 1% от световното производство на петрол. 

Искането от страна на САЩ е било обсъждано през уикенда в Кувейт по време на среща на министрите на петрола от различни арабски страни. Изявлението, публикувано след разговорите, е сигнал, че ще бъдат гарантирани стабилни доставки на петрол, за да бъде навременно посрещнато нарастващото търсене в някои части на света.

Белият дом отказа да коментира конкретни разговори, но говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че достъпът до енергия на достъпни цени е в основата на световния икономически растеж и сигурността на страната.

„Ние приветстваме всяко действие, което увеличава достъпа до енергия и насърчава здравословната глобална икономика“, заяви говорителят.

Американският министър на финансите Стивън Манучин миналия месец разкри, че се водят разговори за увеличаване на доставките на петрол, които биха могли да компенсират резултата от санкциите от страна на САЩ към Иран.

Въпреки че Манучин отказа тогава да даде повече информация, само четири държави от ОПЕК и неговите съюзници притежават достатъчно голям производствен капацитет, за да компенсират проблемите с доставките. Това са Саудитска Арабия, Русия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

ОПЕК и група държави, които не са членки на картела, се договориха в края на 2016 г. да намалят производството на петрол с общо 1,8 млн. барела на ден, като част от усилията им да повишат цените на петрола. За сравнение сортът Брент е поскъпнал от 45 долара за барел преди сключване на споразумението до над 80 долара за барел през миналия месец.

Споразумението на ОПЕК обаче се отрази по-сериозно на пазара, отколкото първоначално се очакваше, поради срива на венецуелската енергийна индустрия. Петролните запаси в развитите страни се върнаха към техните петгодишни средни стойности, а цените на горивата достигнаха болезнени за потребителите нива. На този фон Саудитска Арабия и Русия заговориха отново за увеличаване на продукцията, което накара сортът Брент да се върне обратно на цена от 75 долара за барел.

Срещата на ОПЕК е във Виена на 22 юни и тогава се очаква да бъде взето решение дали картелът и съюзниците му, включително Русия, ще увеличат производството, за да компенсират потенциален недостиг на доставки от Иран и Венецуела.

Искането от страна на САЩ за увеличение на производството на петрол е сред най-сериозните намеси на Щатите в работата на ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 39 rate down comment 11
das
преди 5 години
Нещо трябва да има грешка. Не е възможно щатите да искат повече добив на петрол, защото това противоречи на целите им, а именно да се стимулира едно минимално ниво на инфлацията от поне 2%. И щатите, и ЕС, искат да има повече инфлация за да се развиваме проинфлационно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още