IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на запасите от суров петрол в САЩ предизвика волатилнa търговия*

Златото достигна едноседмичен връх благодарение на лекото отслабване на долара

09:41 | 03.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол в сряда е волатилна, след като по време на азиатската сесия цените тръгнаха надолу след новините за ръст на запасите в САЩ и очаквания за повишаване на производството, съобщава Ройтерс. По-късно обаче котировките отново поеха нагоре, задържайки се около 4-годишните си върхове, достигнати по-рано през седмицата, заради очакванията за затягане на пазара след влизането в сила на санкциите срещу Иран.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през ноември поскъпват с 0,11% до 75,31 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,15% до 84,93 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 907 хил. барела до 400,9 млн. барела за седмицата, приключила на 28 септември, става ясно от данни на Американския петролен институт.

Според трейдърите нарастването на запасите отчасти се дължи на непрекъснатото увеличаване на производството, като от средата на 2016 г. до сега ръстът е с една трета до 11,1 млн. барела на ден.

„Очакванията ни са производството на суров петрол в САЩ да достигне 11,3 млн. барела на ден“, посочват от Barclays.

Ако тази прогноза се сбъдне, то това значи, че САЩ ще са в пряка конкуренция с Русия за лидерското място в производството на суров петрол.

Въпреки щатските данни трейдърите остават напрегнати заради опасенията, свързани с наближаващите санкции срещу иранския износ на петрол, които ще влязат в сила от 4 ноември.

Брент и американският суров петрол по-рано тази седмица достигнаха нива, отчетени за последно през ноември 2014 г., като двата най-търгувани вида петрол от средата на август досега са поскъпнали съответно с около 20% и 17%.

На стоковите пазари златото достигна едноседмичен връх, след като поскъпна с 0,19% до 1209,30 долара за тройунция благодарение на лекото отслабване на долара. Останалите метали също се търгуват в зелената зона, а цената на какаото расте с 4,82%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,17% до 94,96 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,11% до 113,78 йени. Австралийският долар поевтинява с 0,10% спрямо американския до 0,7181 долара.

* Информацията е актуална към 8:54 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още