IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще бъдат горещите петролни и газови точки през 2020 г.?

В Африка се подготвят близо 200 млрд. долара капиталови разходи в петролната и газовата индустрии

14:40 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

4. Ангола

Това е история за промяна на режима, която може да заработи в полза на инвеститорите.

Ангола вече е вторият най-голям производител в Африка, след Нигерия. Но десетилетия на корупция и лошо управление на държавната петролна компания Sonangol пресушиха страната, като за това допринесе и кризата с цените на петрола, която започна през 2014 г.

През 2017 г. Жоао Лоренцо пое властта и сега Ангола се надява да примами инвеститорите обратно с един много по-разумен и атрактивен режим.

Като за начало властите там се надяват да продадат акции от Sonangol и редица други енергийни компании, така че съществуват много възможности на хоризонта.

За целта трябва да се приложат големи икономически реформи за привличане на инвеститори и съответните финансови средства. Никой обаче не е забравил грубото лошо управление на Sonangol при предходното ръководство. Затова правителството на Ангола ще трябва да промени рязко статуквото там. Плановете предвиждат първично публично предлагане на Sonangol през 2022 г.

Освен това правителството се надява също да примами инвеститорите да закупят дялове в Puma Energy, в петролното предприятие China-Sonangol и в рафинерията на Кот д'Ивоар.

Властите улесниха инвеститорите да получат пари чрез търговските банки; направиха възможно инвестирането в сектора без местен партньор; и намалиха данъците върху някои петролни находища с 50%, създавайки независим орган за управление на концесиите за петрол и газ.

Отново италианската Eni направи пет петролни открития в Блок 15 само през последните 15 месеца, като прогнозите са за залежи в размер до 1,8 млрд. барела лек петрол.

Следващата година Ангола очаква производството да се увеличи с 35 000 барела на ден, като ще трябва да навакса след спада от над 300 000 барела дневно през последните две години.

5. Мавритания

Мавритания е последното голямо откритие досега, като от Kosmos Energy и партньорът му BP обявиха на 28 октомври, че чрез проучването им в Orca-1 са направили голямо откритие на газ в района на БирАллах.

Страната има потенциала да се превърне в следващия африкански газов хъб и да си съперничи с по-развитите в енергийно отношение съседи на фона на бързото развитие на индустрията за втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още