IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще бъдат горещите петролни и газови точки през 2020 г.?

В Африка се подготвят близо 200 млрд. долара капиталови разходи в петролната и газовата индустрии

14:40 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2. Мозамбик

Мозамбик може да не е сред първите 10 производители на въглеводороди на континента, но страната ще се превърне в основен бенефициент на потока от долари, насочен към петрола и природния газ. Предвижда се близо 45 млрд. долара да бъдат инжектирани в мегапроекти за втечнен природен газ (LNG) в страната, с които да се отключат гигантските запаси от природен газ. 

Мозамбик може да не толкова перспективна, колкото Намибия, но все пак има голям потенциал за сондажна дейност.

S&P Global Platts посочи през миналия декември, че до няколко години Мозамбик може да стане третият най-голям производител на LNG в Африка на юг от Сахара.

Почти 90% от планираното производство на втечнен газ в Мозамбик вече е продадено чрез дългосрочни договори с ключови купувачи от Азия и Европа. И все пак това производство се очаква да започне в годините до средата на следващото десетилетие.

Ключовият играч тук е френската Total SA, която току-що завърши придобиването на 26-процентен дял на Anadarko в LNG проект на стойност 3,9 млрд. долара.

африка африка

Мозамбик също е дом на мащабния проект на Rovuma за втечнен газ за 23,6 млрд. долара, който се очаква да произвежда 15,2 млн. тона LNG годишно, в сравнение с прогнозираните 12,9 млн. т при Total.

Очаква се окончателното инвестиционно решение на Exxon за Rovuma в началото на 2020 г., а първите производствени дейности са планирани за 2025 г., година след стартирането на проекта на Total.

3. Египет

Масовите открития на петролни и газови залежи и основната инфраструктура превърнаха страната от вносител в износител на изкопаеми течни горива.

Египет също е готова да засили своята енергийна мощ като се превърне в ключов енергиен център, изнасящ ресурси за Европа (която цели да свие зависимостта си от руския газ), Ливан и Йордания. И макар технически Египет да има съперник в лицето на Израел, когато става въпрос за газ, целият износ на Израел ще преминава през египетските тръби към Европа.

Чуждестранните инвеститори отдавна кръжат над Египет, благодарение на реформите и намаляващите цени на производството на петрол и газ. Никъде инвестициите не са били по-големи: за пет години петролните и газовите компании са насочили 30 млрд. долара към Египет.

африка африка

Откритите газови залежи на Египет в огромното поле Зохр край бреговете на Средиземно море превърнаха страната в един от газовите стълбове на Близкия Изток с годишно производство от 1,7 млрд. куб. метра газ. Британският петролен и газов мастодонт BP вече се ангажира с местни проекти за 15 млрд. долара, които са добавени към предишните инвестиции в страната. Компанията, съвместно със своите партньори, произвежда близо 60 на сто от производството на газ в цялата страна и е на път да увеличи още повече своя дял.

Италианската компания Eni е друг петролен гигант със сериозно присъствие в полето Зохр. Всъщност производството на газ в региона представлява 16% от общата продукция на въглеводородите на Eni.

Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още