IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия засилва доминацията си в Арктика

Москва е все по-важен инвеститор в региона, който е значим не само заради ресурсите, а и заради своята икономическа, отбранителна и транспортна стойност

11:20 | 29.12.19 г. 1
<p>
	Изглед към Мурманск.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Изглед към Мурманск. Снимка: архив Ройтерс

Конкуренция или сътрудничество

Тъй като Арктика предлага очевидно изобилни ресурси, макар и трудни и скъпи за извличане, не е изненада, че други арктически държави (има общо осем: Канада, Дания (Гренландия), Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция, Русия и САЩ) също са заинтересовани да развиват своята арктическа инфраструктура и ресурси в рамките на собствените си територии.

Руската арктическа инфраструктура е по-развита, тъй като има по-отдавна съществуващи градове (като Мурманск и Норилск), общности и инвестиции там, отбелязват експертите.

Въпреки различната степен на конкуренция и военното напрежение в Арктическия регион, има опити за координация и сътрудничество между арктическите държави, макар и понякога с неохота. Води се чест диалог между тях чрез Арктическият съвет (междуправителствен форум за осигуряване на средство за насърчаване на сътрудничеството, координацията и взаимодействието между арктическите държави).

Освен напрежението във връзка с предизвикателствата пред околната среда и отбраната, няколко арктически държави (по-специално САЩ) се притесняват от амбициите и намеренията на неарктическа държава, която все повече се включва в региона: Китай. Китай публикува своя собствена Арктическа стратегия през януари 2018 г. и все повече инвестира в арктическа инфраструктура и енергийни проекти, като гореспоменатия проект за втечнен природен газ в Ямал. В проекта китайският Фонд за Пътя на коприната (държавен инвестиционен проект) има 9,9% дял.

Путин приветства китайските инвестиции, приканвайки Народната република в края на 2017 г. да помогне за създаването на Полярен път на коприната, който е по същество друго направление от мегаикономическия проект за развитие на Китай.

Китай инвестира и в изследователски станции в Исландия и Норвегия и заяви, че ще си сътрудничи с Русия в изследователски център за прогнозиране на ледените условия по Северния морски път. През миналата година Пекин пусна първия си полярен изследователски кораб ледоразбивач и в момента проектира ядрен такъв. Русия вече пусна такъв кораб през май.

Русия и Китай засилиха своите геополитически връзки в различни области през последните години, включително и в Арктика. Увеличаващите се дейности на Китай в региона са тревожни за САЩ. През май Пентагонът публикува доклад, че задълбочаването на китайските активностив Арктическия регион може да проправят пътя за засилена военна активност там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още