IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранският отговор изстреля петрола с 4% във вторник вечерта*

Днес цените на петрола продължават да се повишават, но с по-умерени темпове

09:34 | 08.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс 

Цените на петрола се повишиха с над 4% до едни от най-високите си стойности във вторник вечерта, след като представители на Пентагона потвърдиха, че Иран е изстрелял повече от дузина балистични ракети срещу множество американски военни бази в Ирак, информира CNBC.

Днес цената на международния бенчмарк Брент се повишава със 75 цента, или 1,10%, до ниво от 69,02 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 63,22 долара за барел, което е повишение от 50 цента, или 0,80%.

„Мисля, че търговците бяха предвидили напълно отмъщението, но не и срещу американските военни. Това създава притеснения, че следващият ход на САЩ може да бъде удар директно на територията на Иран, което може да стартира нова спирала на насилие“, казва Майкъл Брадли, директор на компанията Tudor, Pickering, Holt & Co. „Накъде ще поемат пазарите в рамките на следващите 48 часа, вече ще зависи от отговора на САЩ“, добави той.

„Около 17:30 ч. американско източно стандартно време на 7-и януари Иран изстреля повече от дузина балистични ракети срещу американските военни и коалиционни сили в Ирак. Ясно е, че тези ракети са изстреляни от Иран и са насочени към най-малко две иракски военни бази, в които се намират американски военен и коалиционен персонал в градовете Ал-Асад и Ирбил. Ние работим върху първоначалните оценки на щетите от ударите“, заяви помощник по обществените въпроси на министъра на отбраната Джонатан Хофман.

„Идеята, че Иран може да изчака или дори да не отмъсти, беше отхвърлена“, заяви Джон Килдуф от Again Capital. Той добави, че суровият петрол тип WTI може „лесно да надхвърли“ цена от 70 долара за барел.

След съобщенията за атентатите прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че президентът Доналд Тръмп „е бил информиран, следи внимателно ситуацията и провежда консултации със своя екип за национална сигурност“.

Атаката от вторник беше извършена в отговор на американския въздушен удар над летището в Багдад от четвъртък миналата седмица, който причини смъртта на главнокомандващия иранската армия генерал Касем Солеймани.

„Първоначалната ми мисъл е, че движението от 4% извежда Брент малко над нивото, на което суровината се търгуваше след въздушния удар срещу ген. Солеймани. Ценовото движение отразява продължаващата геополитическа несигурност, но не говори за паника“, казва Ребека Бабин, старши енергиен търговец в CIBC Private Wealth Management. „Реакцията на стоковите пазари ми казва, че търговците на петрол са спокойни за настоящите мощности. Ако с напредването на конфликта производството на Ирак бъде затруднено, реакцията на пазара ще бъде напълно различна", добави тя.

От своя страна цената на златото отчита ръст от 1,02% до 1590,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още