IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Роснефт“ планира увеличение на производството след края на сделката с ОПЕК+

Това означава, че увеличението може да започне още на 1 април

17:20 | 09.03.20 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна петролна компания „Роснефт“ планира да увеличи производството си на петрол веднага щом приключи действието на настоящата сделка в рамките на ОПЕК+. Това посочва запознат с плановете на нефтения гигант пред Bloomberg.

Припомняме, че настоящото споразумение между картела и страните съюзнички приключва в края на този месец.

Коментарът, който е и първи сигнал за намеренията на Москва след започналата през уикенда от Саудитска Арабия ценова война на петролните пазари, потвърждава, че увеличението на добива може да започне най-рано на 1 април.

Източникът, пожелал анонимност, заяви, че „Роснефт“ е готова за всеки възможен сценарий и ще може да устои на настоящия срив в цените. На въпрос колко драстично може да бъде увеличението, запознатият заяви, че анализаторите, според които компанията може да повиши производството с до 300 000 барела дневно до седмица-две, са добре информирани.

Главният изпълнителен директор на компанията Игор Сечин е близък до президента Владимир Путин и един от най-отявлените противници на партньорството със Саудитска Арабия и ОПЕК.

През миналата седмица във Виена министри от Русия, Саудитска Арабия и другите страни от групата на ОПЕК и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, не успяха да постигнат споразумение за продължаване режима на съкращения в добива след 1 април.  През уикенда Рияд обяви, че намалява цените на своя петрол и възнамерява да увеличи добива, което предизвика срив в цената на „черното злато“ до 30%.

Акциите на „Роснефт“, търгувани на фондовата борса в Лондон, поевтиняват с над 20% минути преди 17 ч. българско време. Пазарите в Русия днес са затворени заради национален празник.

По-рано от руското Mинистерство на финансите обявиха, че петролните резерви на страната са достатъчни да бъдат покрити пропуснатите приходи за „6 до 10 години“ при цена от 25-30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 10 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Ами имат 20 дена да се заканват един другиму, преди да им дойде мозъкът и да удължат настоящото споразумение като компромисен вариант. Още повече Китай почва да си бачка вече. Но въпросът е защо все едни и същи ще ограничават добивът си, за да могат САЩ да произвеждат все повече и да продават на сгодни цени, подсигурени от ОПЕК+ ?Ами ударът е срещу Говедорес, пък нека Стоянчик с неговата самотна мозъчна гънка да вярва, че шистаджиите просто ще изкарат в хибернация няколко години, а кредиторите и акционерите ще ги чакат....Мисирков, тая "жалката Русия" мнозина са се опитвали да я завладеят и разпарчетосат, ама който е пробвал, все тимберицата си е строшил. Че казвали: "ние" - кои вие, бе: ти, Стоянчик и Фонов ще ходите да нападате Русия ли - и да и хвърлите здрав пердах? Хахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 4 години
Според мен ние сме в криза или депресия от около година :) но това си е лично мое мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Роснефт планира увеличение на производството след края на сделката с ОПЕК+.Да продължаваш упорито да помпиш при падащи цени, това е глупост, ама да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 4 години
не е той :) д.е.била КРАС беше ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 4 години
Да ти кажа честно - объркал си рейсу . За мед , масоууууу и всекви благинки не съм споменавал . Те това са си свои (лични) интерпретации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Начи чекаме нефтът да удари $20 и Бг икономиката излита у космоса, валутните резерви и те там и ние се биеме по магазините за чепици с големи грайфери, оти по улиците мед и масло се леят и много се пръзаля ...Хуу, запомни кво си писал и ако сме живи наесен, ше броиме пилците... Може и доста по-скоро... Аз казвам, че ако нефтът се сгроха до $25-30 и така задържи половин година, насекъде ше се говори за криза и депресия, а не за валутни резерви и платежен баланс... Само гледай ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
Е , коментарите навлязоха в зоната на фекалиите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 14
korn
преди 4 години
Трепериш ли бе еничер?Искаш българите да бачкаме като луди за да са добре господарите на които се кланиш. Ше ви разпарчетосаме жалката Русия както ви разпорихме жалкото СССР. Само че този път ще се погрижим предтелите като теб да си получат заслуженото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Цената на нефта падна щ'от си проззззт. Ама много си прозззд, Ве. ......Чети за да знаеш.....повече от другите!!! : " Картина спада :С формальной точки зрения эти страхи пока не оправдались: в феврале Китай нарастил морской импорт нефти в годовом выражении на 5,8% до 35,8 млн т (здесь и далее статистика танкерных перевозок Refinitiv без учета данных за 29 февраля, исключенных для большей сопоставимости). Это даже больше, чем в январе (прирост на 3,3%), и почти так же, как в декабре (на 5,9%). "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 10
fon
преди 4 години
Нашите червени пенции разпространяват слухове, че американския шистов нефт имал много по-висока себестойност от руския, което съвсем не е така. САЩ само последните 4-5 години намали себестойността над 2 пъти. Дори в Permian bay е много евтин, а пазара им е в държавата имhttps://kosatka.media/en/category/neft/analytics/sebestoimost-dobychi-nefti-v-mire
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още