IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Роснефт“ планира увеличение на производството след края на сделката с ОПЕК+

Това означава, че увеличението може да започне още на 1 април

17:20 | 09.03.20 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна петролна компания „Роснефт“ планира да увеличи производството си на петрол веднага щом приключи действието на настоящата сделка в рамките на ОПЕК+. Това посочва запознат с плановете на нефтения гигант пред Bloomberg.

Припомняме, че настоящото споразумение между картела и страните съюзнички приключва в края на този месец.

Коментарът, който е и първи сигнал за намеренията на Москва след започналата през уикенда от Саудитска Арабия ценова война на петролните пазари, потвърждава, че увеличението на добива може да започне най-рано на 1 април.

Източникът, пожелал анонимност, заяви, че „Роснефт“ е готова за всеки възможен сценарий и ще може да устои на настоящия срив в цените. На въпрос колко драстично може да бъде увеличението, запознатият заяви, че анализаторите, според които компанията може да повиши производството с до 300 000 барела дневно до седмица-две, са добре информирани.

Главният изпълнителен директор на компанията Игор Сечин е близък до президента Владимир Путин и един от най-отявлените противници на партньорството със Саудитска Арабия и ОПЕК.

През миналата седмица във Виена министри от Русия, Саудитска Арабия и другите страни от групата на ОПЕК и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, не успяха да постигнат споразумение за продължаване режима на съкращения в добива след 1 април.  През уикенда Рияд обяви, че намалява цените на своя петрол и възнамерява да увеличи добива, което предизвика срив в цената на „черното злато“ до 30%.

Акциите на „Роснефт“, търгувани на фондовата борса в Лондон, поевтиняват с над 20% минути преди 17 ч. българско време. Пазарите в Русия днес са затворени заради национален празник.

По-рано от руското Mинистерство на финансите обявиха, че петролните резерви на страната са достатъчни да бъдат покрити пропуснатите приходи за „6 до 10 години“ при цена от 25-30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Crazy Ivan... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Шистаците няма да фалират. Ако се наложи консервират и чакат приемливи цени. Изпадат в анабиоза и преживяват неблагоприятния период. Най - много кефи обаче, пробива в бюджетите на саудитска арабия и русия. Ще хапнат малко джам и след това за десерт ще гризнат и по едно дръвце. Но всяко зло за добро, иначе няма как двете монархии да излязат от феодализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 0
data
преди 4 години
:) На война, като на война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
като свършат танкерите и складовете се запълнят до край ... къде ще го деват този петрол дето всички ще помпят допълнително . четох сутринта , по принцип имало излишни около 4млн. барела дневно в световното производство . арабелите ще добавят постепенно още 1млн. , рассияните ще добавят още 300хил. ... :))) ... тромбона ще затвори пазарът за чужд петрол , вероятно за да си пази "хамерика над всичко" , канадците и те предполагам , чайниците като им го няма хамериканският пазар - все още няма подписано споразумение - за къде ще си произвеждат пластмасовите бо.клуч.ки ... :))) ... за които им требва толкова петрол . тия верно ще докарат цена от $20 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 21
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Викаш, няма лошо да се увеличи добива на нещо, от което има печалба 0 при тия цени??!Всъщност кой очаква да тече икономическа мисъл в пенсиониран старшина?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 16
ing5rov
преди 4 години
Няма лошо ! Шистаците от америка да ядат джама ! Пък и който е най як ше устиска ... пазар , какво да правиш , както обичат да се оправдават у нас политици и управляващи тикви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още