IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Роснефт“ планира увеличение на производството след края на сделката с ОПЕК+

Това означава, че увеличението може да започне още на 1 април

17:20 | 09.03.20 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна петролна компания „Роснефт“ планира да увеличи производството си на петрол веднага щом приключи действието на настоящата сделка в рамките на ОПЕК+. Това посочва запознат с плановете на нефтения гигант пред Bloomberg.

Припомняме, че настоящото споразумение между картела и страните съюзнички приключва в края на този месец.

Коментарът, който е и първи сигнал за намеренията на Москва след започналата през уикенда от Саудитска Арабия ценова война на петролните пазари, потвърждава, че увеличението на добива може да започне най-рано на 1 април.

Източникът, пожелал анонимност, заяви, че „Роснефт“ е готова за всеки възможен сценарий и ще може да устои на настоящия срив в цените. На въпрос колко драстично може да бъде увеличението, запознатият заяви, че анализаторите, според които компанията може да повиши производството с до 300 000 барела дневно до седмица-две, са добре информирани.

Главният изпълнителен директор на компанията Игор Сечин е близък до президента Владимир Путин и един от най-отявлените противници на партньорството със Саудитска Арабия и ОПЕК.

През миналата седмица във Виена министри от Русия, Саудитска Арабия и другите страни от групата на ОПЕК и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, не успяха да постигнат споразумение за продължаване режима на съкращения в добива след 1 април.  През уикенда Рияд обяви, че намалява цените на своя петрол и възнамерява да увеличи добива, което предизвика срив в цената на „черното злато“ до 30%.

Акциите на „Роснефт“, търгувани на фондовата борса в Лондон, поевтиняват с над 20% минути преди 17 ч. българско време. Пазарите в Русия днес са затворени заради национален празник.

По-рано от руското Mинистерство на финансите обявиха, че петролните резерви на страната са достатъчни да бъдат покрити пропуснатите приходи за „6 до 10 години“ при цена от 25-30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 12 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Хахаха, ама не беше ли ти онзи юнак, който прогнозираше 2 милиарда токсични активи от шистовия нефт(газ), които ще пометат не само шистовата индустрия, но и целият САЩ???Хахаха...... и к' во???????????????????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 18
fon
преди 4 години
Русия печели и при падане на цената на нефта и при вдигане на цената му. Достатъчно е да имаш мозък на русофил за да вярваш на толкова долнопробна пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 6
data
преди 4 години
Е да де сещам се - от как нефта копае дъното (2008) валутните резерви у БГ само растат .Поне има публична статистика на сайта на БНБ . Апропо спада на петролните цени и спада на цените на горивата се нещо съвсем различно - та следвай примера си и не слагай каруцата пред коня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 11
data
преди 4 години
Абе то и при предният срив тука се надпреварвахте да погребвате и US dollar и американските производители на петрол ама нещо не уцелихте с прогнозите . Да бяхте си взели бележка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 4 години
Цената на нефта не падна поради некви актове - обмислени или необмислени! Цената на нефта от два месеца пикира надолу заради китайците - не работят, не изнасят и целата световна икономика полете у нищото, а с нея и цените на енергоносителите. Нали помниш през къде ни беше платежния баланс, когато кризата от 2008 ни настигна - с година-две закъснение...? Нали се сещаш, къде ше ти бъде Бг платежния баланс, ако икономиката умре като през 2010-2012... Не знам дали ти прави впечатление, че повечето анализи на европейската и американска икономики не обсъждат развитие на икономиката, а все още говорят за възстановяване на икономиката, което все още не се е случило напълно ... Не слагайте каруцата пред коня, щото нищо добро не ви чака от сриващите се цени на нефта, както разни едноклетъчни се надат... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 14
ing5rov
преди 4 години
Сулев , в случая хищниците ще гризнат сопата ... при тия цени на петрола единствено арабите , Русия и Иран оцеляват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 2
data
преди 4 години
Времето ще покаже дали е обмислен акт или просто глупост . За сега единственото ясно в ситуацията е подобряването на Бг платежният баланс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 11
mrynmryn
преди 4 години
Не знам, какво толкова сте се загрижили за шистаците, като те са просто едни големи компании, които могат да понесат някоя година загуба, докато другите са държави, на които едната 50% от бюджета се базира на петрола, а на другата вероятно над 95%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Смешшшшко, дреме ми за шистаците. Но явно те са осчетоводили добре нещата. Добивът на САЩ наближава 13 милиона петрол на ден. Не ги мисли, те са хищници оцелели в конкуренцията на 5 000 други фирми, занимаващи се с проучване и добиване на петрол САЩ. Да му мислят онези които са предопределили само няколко за такива Смешшшшко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 13
ing5rov
преди 4 години
Много ми е интересно ако шистакът можеше да даяни на 20 долара , какви щяхте да ги ядете ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още