IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия и Владимир Путин започнаха петролна война със САЩ?

Москва може би търси начин да възстанови лидерската си позиция на петролните пазари, като в същото време отмъсти за американските санкции

08:21 | 11.03.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Отплата за санкциите?

Оставяйки настрана битката за пазарен дял, анализаторите посочват, че Русия може да отмъщава за неотдавнашната кампания на Вашингтон с енергийни санкции - мерки, станали възможни след шистовата революция.

Например, само преди три седмици администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви санкции срещу дъщерно дружество на „Роснефт“ в отговор на подкрепата на компанията за режима на президента на Венецуела Николас Мадуро.

„Изглежда, че стратегията на Русия е насочена не просто към американските шистови компании - а към политиката за принудителни санкции, която американското енергийно изобилие е позволило", пише Хелима Крофт, ръководител глобалната стокова стратегия в RBC Capital Market, в бележка до клиенти.

Крофт заяви, че Игор Сечин, изпълнителен директор на „Роснефт“ и близък довереник на Путин, изглежда е убедил Москва да се фокусира върху американската шистова индустрия. 

Путин също има голямо финансово предимство пред Саудитска Арабия. Русия разчита на приходите от петрол, които съставляват само 37% от бюджета ѝ, в сравнение с 65% за кралството, според данни на Argus Global Markets. Анализаторите смятат, че Русия може да балансира бюджета си при цена на петрола от 42 долара за барел, в сравнение с около 80 долара за Саудитска Арабия.

„Всички ще бъдат наранени от това, включително Русия", посочва Бьорнар Тонхауген, ръководител за петролните пазари в Rystad Energy. „Допълнителната полза от това решение е, че това, разбира се, ще навреди на другите, включително и на САЩ", посочва той.

Във Вашингтон от Министерството на енергетиката заявиха в понеделник вечерта, че „държавите участнички" се опитват да „манипулират и шокират" петролните пазари. Въпреки това администрацията изрази увереност, че САЩ „могат и ще издържат на тази нестабилност".

По време на среща в понеделник с руския посланик Анатолий Антонов министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин „подчерта значението на поставените под контрол енергийни пазари“.

 „Филм на ужасите“ за петролната индустрия на САЩ

Каквото и да подхранва мотивацията на Русия, ценовата война не можеше да настъпи в по-лошо време за индустрията, която вече страда от мечия пазар.

Големите петролни компании биват притискани от инвеститорите от години поради постоянното прекъсване на доставките, прекомерните разходи и нарастващите проблеми, свързани с климатичните промени. Енергийният сектор на САЩ беше най-големият губещ в индекса S&P 500 през миналата година.

В същото време коронавирусът поставя още по-сериозно предизвикателство пред петролната индустрия. Множеството анулирани полети, затварянето на фабриките и забавянията при пътуванията сериозно отслабиха апетита за петрол по света. Очаква се глобалното търсене на петрол да спадне за тази година за първи път от 2009 г., според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Кой ще мигне първи?

Тази тревожна конюнктура обяснява защо не само петролните компании се намират в задънена улица. Банките със здрави връзки с енергийния сектор също бяха наказани в понеделник, тъй като инвеститорите се подготвят за неизбежна вълна от необслужвани заеми.

Шистовите компании с най-слаби баланси ще трябва да спестят пари, като се откажат от скъпите проекти за сондаж. Някои от тях няма да оцелеят.

Големият въпрос е колко дълго цените на петрола ще останат потиснати - и колко още могат да се понижат? И отговорът може да се крие в Рияд и Москва.

Ако ценовата война със Саудитска Арабия принуди Русия да се съгласи на съкращения на производството, петролният пазар може бързо да се възстанови, което ще донесе облекчение на шистовата индустрия.

Но Путин не е известен с отстъпчивостта си, което предполага, че американската петролна индустрия трябва да се подготви за влошаване на положението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

74
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 4 години
Няма ли най сетне да ви сменят опорките бе ? Едно и също от 2014 поне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 13 rate down comment 18
Oбичам България
преди 4 години
Икономиката на Русия е по-слаба от на Испания (проверете си). Дали си истински русофил се разбирало по това къде учат децата ти. Колко да са добре руснаците като и при тях, и при нас, и при американците парите са в една група хора? Топло ли му става на руснакът, че рублата пада? Топло ли му става на руснакът, в САЩ като фалират компании и хора си губят работните места? От цялата писаница никой не каза как може да спечели България. До тук единствения факт за мен е, че руснаците и българите в БГ с пенсии от Русия са прецакани, защото им се изплащат в рубли. Големи политици и едните, и другите, а накрая обикновения човек гризва дръвцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 4 rate down comment 10
dikens15
преди 4 години
Тъ пако
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 5 rate down comment 10
dikens15
преди 4 години
Тц неуспешен опит да локализираш местообитаването ми и доста плосък между другото ти. Трябвало е *** да оставят дядо ти да си копа 5-те декара нива и да яде голият просеник- там си щял да се окажеш еволюционно и ти *** ако!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 4 години
и бъди по оригинален ... започва да ми става скучно от инфантилните ти коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 4 години
можем я, все пак съм роден по на Запад от теб... еволюционно те превъзхождам,а и нали се разбрахме че само вашия черен етнос не може да пише :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
можем я, все пак съм роден по на Запад от теб... еволюционно те превъзхождам,а и нали се разбрахме че само вашия черен етнос не може да пише :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 4 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
А каква изненада влахът знае да пише!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 5 rate down comment 5
dikens15
преди 4 години
Започни да си го повтаряш по 100 пъти преди лягане, може и да си повярваш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 9 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Бившото партийно секретарче и кандидат пенсионер пак се е надъхало.Пенс, кажи що децата отидоха в Щатите бе, а не в Расийка? Мъко, мъкоооо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още