IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия и Владимир Путин започнаха петролна война със САЩ?

Москва може би търси начин да възстанови лидерската си позиция на петролните пазари, като в същото време отмъсти за американските санкции

08:21 | 11.03.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Отплата за санкциите?

Оставяйки настрана битката за пазарен дял, анализаторите посочват, че Русия може да отмъщава за неотдавнашната кампания на Вашингтон с енергийни санкции - мерки, станали възможни след шистовата революция.

Например, само преди три седмици администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви санкции срещу дъщерно дружество на „Роснефт“ в отговор на подкрепата на компанията за режима на президента на Венецуела Николас Мадуро.

„Изглежда, че стратегията на Русия е насочена не просто към американските шистови компании - а към политиката за принудителни санкции, която американското енергийно изобилие е позволило", пише Хелима Крофт, ръководител глобалната стокова стратегия в RBC Capital Market, в бележка до клиенти.

Крофт заяви, че Игор Сечин, изпълнителен директор на „Роснефт“ и близък довереник на Путин, изглежда е убедил Москва да се фокусира върху американската шистова индустрия. 

Путин също има голямо финансово предимство пред Саудитска Арабия. Русия разчита на приходите от петрол, които съставляват само 37% от бюджета ѝ, в сравнение с 65% за кралството, според данни на Argus Global Markets. Анализаторите смятат, че Русия може да балансира бюджета си при цена на петрола от 42 долара за барел, в сравнение с около 80 долара за Саудитска Арабия.

„Всички ще бъдат наранени от това, включително Русия", посочва Бьорнар Тонхауген, ръководител за петролните пазари в Rystad Energy. „Допълнителната полза от това решение е, че това, разбира се, ще навреди на другите, включително и на САЩ", посочва той.

Във Вашингтон от Министерството на енергетиката заявиха в понеделник вечерта, че „държавите участнички" се опитват да „манипулират и шокират" петролните пазари. Въпреки това администрацията изрази увереност, че САЩ „могат и ще издържат на тази нестабилност".

По време на среща в понеделник с руския посланик Анатолий Антонов министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин „подчерта значението на поставените под контрол енергийни пазари“.

 „Филм на ужасите“ за петролната индустрия на САЩ

Каквото и да подхранва мотивацията на Русия, ценовата война не можеше да настъпи в по-лошо време за индустрията, която вече страда от мечия пазар.

Големите петролни компании биват притискани от инвеститорите от години поради постоянното прекъсване на доставките, прекомерните разходи и нарастващите проблеми, свързани с климатичните промени. Енергийният сектор на САЩ беше най-големият губещ в индекса S&P 500 през миналата година.

В същото време коронавирусът поставя още по-сериозно предизвикателство пред петролната индустрия. Множеството анулирани полети, затварянето на фабриките и забавянията при пътуванията сериозно отслабиха апетита за петрол по света. Очаква се глобалното търсене на петрол да спадне за тази година за първи път от 2009 г., според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Кой ще мигне първи?

Тази тревожна конюнктура обяснява защо не само петролните компании се намират в задънена улица. Банките със здрави връзки с енергийния сектор също бяха наказани в понеделник, тъй като инвеститорите се подготвят за неизбежна вълна от необслужвани заеми.

Шистовите компании с най-слаби баланси ще трябва да спестят пари, като се откажат от скъпите проекти за сондаж. Някои от тях няма да оцелеят.

Големият въпрос е колко дълго цените на петрола ще останат потиснати - и колко още могат да се понижат? И отговорът може да се крие в Рияд и Москва.

Ако ценовата война със Саудитска Арабия принуди Русия да се съгласи на съкращения на производството, петролният пазар може бързо да се възстанови, което ще донесе облекчение на шистовата индустрия.

Но Путин не е известен с отстъпчивостта си, което предполага, че американската петролна индустрия трябва да се подготви за влошаване на положението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 10 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
Отново си отнесъл плувката! Защо в тоя форум хората с подредено, логическо мислене, са толкова дефицитни? Ква Русия, къв роснефт, кво дупчене...?! Аз ти зададох *** въпроз - какво е обединяващото в няколко войни и намеси с потенциал за войни на САЩ през последните 20 години? Можеше да дадеш също толкова *** отговор, според вижданията си, напр. - теменужки, бърбън, соя... или нефт и газ, което би било вярно и тогава ще стане ясно, че за нефт и газ все още големите водят и са готови да водят още войни. Това беше смисъла и единственото рационално нещо у целата говорилня, щото ти обяви смъртта на нефта и газа и обяви водорода за реален фактор в новата световната енергетика. Аз ти опонирах, че за нефт и газ се водят и ще се водят войни, а за водород никой не се бори по куп причини... и те така... ако пак не си ме разбрал, начи обективно не ставаш и можеш да продължиш дискусията със Смарти, Креватникова и Стокракуса - с тех нема да имаш никви неразбирателства... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 6
Sokratus
преди 4 години
Въй 65 коментара!?!Да не би да има избори за председател на Клуб "Земята е плоска"!?! Явно постът на Импестора се клати и има здрава борба. Всеки член иска да се докаже пред господаря ЛилиПутин и дава всичко от себе си. За да се добере до заветният председателски пост, гарантиращ му поток от рублей И някоя друга копейка.Дерзайте товаришчи! Борете се! Докажете ни колко сте добри!Стискам палци на Дядя Вова, МавиГъз, Мишата, нашият любим председател Импестора и новата надежда Дикенс, който стартира от 15 позиция, но с яростни действия вече е истински претендент!И да ни уведомите, кой ще е новият председател, че имаме подарък за него!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 4 години
ти си просст и неук, доказваш го с всеки коментар, други въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
поставяш много лесно под общ знаменател различни конфликти ... под такъв знаментаел мога да си събирам каквито искам конфликти и за рассия ... :))) ... "каквото и да ти говорят , знай , че става дума за пари" ... понеже обожаваш военният речитатив ... роснефт дупчи и добива в канада 12 сондажа , играл е на търг , спечелено , някой да ги бие по каските ?! там да има война ?! роснефт дупчи и добива във витнам 2 кладенеца , играл е на търг , спечелено , някой да ги бие по каските ?! там да има война ?! в алжир освен 3 сондажа и % от рафинерия държат даже , играл е на търг , спечелено , някой да ги бие по каските ?! само ми е интересно що BP и Equinor ще си продават дяловете в рафинерията и не искат да работят с рассияните там ... :))) ... ама се отклоняваме от темата . роснефт в египет имат 11 сондажа + платформа + тръбопроводи , играл е на търг , спечелено , някой да ги бие по каските ?! там да има война ?! и това не са всички места дето работят , работят и на други места ...както виждаш никой няма нищо против рассияните , там където спазват законите и се държат като бели хора . да има военни конфлкти в тези зони ?! някой да ги спъва да работят като всички други ?! и други компании от други държави дупчат и добиват в тези зони . що постоянно са ви в устите и в главите тука на няколко човека войни и пукотевица ... :))) ... и всички настръхнали с/у рассия , сакън ... кой му дреме по белия свет за развиваща се държава . ако може да завъртят някакъв бизнес ще го завъртят , ако не може да са живи и здрави ...граници няма да се променят . това са решили победителите във ВСВ в това число и рассия . и това ще се защитава по всякакъв начин , освен в Европа , и по светът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 7 rate down comment 17
Dr. Vatnikov
преди 4 години
75% от износа на Рашастан е нефт и газ. С другите полезни изкопаеми става над 90%. Икономика от африканско - арабски тип.Шистака вече има опит от предишния път, консервират и чакат пи-добри времена. През това време купуват от СА на 20 долара.Само местните кукувци още не разбрахте какъв голям ще го яде Рашка, отвори руските форуми да видиш какво се говори, но местния мyрзилаж пак не разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 8 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
То твоето ниво е на *** така като ти гледам германите без грам смисъл в тях!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 11 rate down comment 8
dikens15
преди 4 години
Първо не спират, а ще бъдат докарани до фалит. Второ приходите от нефт са около 36% грубо от целият експорт, много или малко всеки да се го тълкува както иска. Другото не ти се разбира какво си драскал, надявам се не си подкарал шльоковицата да удавиш мъката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 9 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, горкия, значи *** си направи сепуко, щото отзад щял да прободе и шистака и това се счита за успех??! Бедни ми, бедни тролчета, в единия случай едни частни фирми спират добива и това е, а в другия случай цяла държава увисва от липса на приходи...*** вие си го бройте за успех. То затова ще си седите и на това положение, а живота си минава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 16 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Не можах да те дочета. Само пак ще питам: какъв интерес докара САЩ до там да се намеси брутално във Венецуела, Ирак, Либия, Сирия, какво правят американските самолетоносачи около Ормузкия пролив и какво там са готови да защитават с оръжие от Иран. С какво заплаши Иран, ако бъде провокиран?Всичко по-горе изредено военни конфликти ли са или такива с висок потенциал от военен сблъсък и какъв е свързващият елемент между всички тях?Опитай се да отговориш максимално кратко - всъщност, отговорът е в една единствена дума... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
ще ме прощаваш човече , ама не смятам , че доближаваш ниво за да водим диалог . извинявай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още