IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната война – малко тактика и много инат

За момента няма изгледи нито Москва, нито Рияд да променят своята позиция, поне не и докато Доналд Тръмп не се намеси активно в техния спор

11:30 | 29.03.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Принцът

След 2016 г. цените на суровия петрол се възстановиха и отношенията между двете нации и техните лидери останаха много топли. Но с течение на времето алиансът стана все по-нестабилен, тъй като саудитците поеха по-голям дял от ограниченията на производството, а Русия пренебрегна своите задължения.

Путин се включи в очевидни игри на власт, което направи срещата на ОПЕК+ през юни 2019 г. по същество излишна, като предварително обяви нови съкращения след разговор със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Осака, Япония.

Руските решения започнаха да имат все по-голяма тежест в рамките на ОПЕК+, което в крайна сметка доведе до разрив в отношенията с Рияд в началото на този месец. Саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман, по-големият брат на престолонаследника, поиска допълнителни съкращения, за да компенсира въздействието от коронавируса, но неговият колега от Москва, Александър Новак, каза „не“.

Салман Салман

Саудитска Арабия отговори с шокираща и страховита ценова война, която зашемети световната петролна индустрия. Безпрецедентните действия на Рияд включват най-сериозното свиване на цените за последните 20 години, рекорден скок на доставките и вълна от пълни с петрол танкери, както и заделяне на десетки милиарди долари за нови находища.

Ако тази стратегия за шокиране на пазара е създадена, за да обезкуражи Владимир Путин, засега не успява.

Силният човек

Руският президент, разбира се, отказа да отстъпи под натиска на падащите петролни цени. От жестоката репресия срещу ислямистките терористи в Чечения до неотдавнашните разправии с Турция заради гражданската война в Сирия, Путин показа, че е готов да се изправи срещу врагове си въпреки военния и икономически натиск.

През 2014 г., когато вълни от западни санкции сковаха руската икономика заради нахлуването на руски войски в Украйна, Путин отказа да разгледа призивите на някои от своите съюзници, за да смекчи действията.

Екипът на Путин е очаквал разпадането на разговорите в ОПЕК+ да доведе до спад на цените, заявиха двама от източниците. Руското ръководство е било готово за спад на петролните цени до 20 долара и е наясно с икономическите последици.

Въпреки това, с кървенето на националната икономика, „Русия разполага с достатъчно прагматизъм и здрав разум, за да не отказва разговори“, със своите партньори от ОПЕК, заяви Динкин.

путин путин

Кремъл все още е отворен към сътрудничество с картела, но при възприемане на руските условия. Предложението на Москва - отхвърлено от саудитците, относно това ОПЕК+ да поддържа съществуващите съкращения на производството до края на юни, все още остава, добавят източниците.

За да се рестартира дискусията с Кралството, и Русия, и Саудитска Арабия ще трябва да предприемат някои спасителни стъпки, изискващи „сложен ПР танц“, смята Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси в САЩ.

Сегашната позиция на Русия едва ли ще постигне това.

„Малко вероятно е в момента Саудитска Арабия да се съгласи на руското предложение за удължаване на настоящите съкращения“, казва Дмитрий Маринченко, старши директор във Fitch Ratings Ltd. „Това по същество би означавало, че се предават пред натиска на Русия“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 4 години
"Силните икономики имат резерви, слабите живеят от заем до заем - това пак ли шти бъде трудно за разбиране? "хах , сещам се за една икономика чиито резерви са 40 % от годишният и БВП . Дет съ вика Русия не може да стигне ама тука само я плюят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 6
korn
преди 4 години
Човек не забравяй,че на русофилистките *** каквито и факти да им извадиш, те пак ще си повтарят че в Русия всичко е прекрасно. Това са фанатици, много от тях и алкохолици. Все едно на един ислямист да му обесниш че няма Алах и има един друг свят без ислям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Джуджето лилиПyтин е готово в името на комплексите си, да прецака още повече собствения си, обедняващ от година на година, народ.Минималната заплата вече е 266 лв и продължава да става все по-мизерна, както и средната.А рубличката стана 2 стотинки. Ето на какво казват "да те направят на 2 стотинки". Щом си го търпят, халал да им е. Ние да си гледаме белия свят и да се радваме на по-ниската цена за потребителите, няма кво да се занимаваме с тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Деденце, защо си мислиш че само майсторенето на табуретки е икономика. Принизяването на понятието икономика до манифактурно производство е примитивизъм, чийто изтъкнат апологет е твоята престаряла в интелектуално и морално отношение персона. Колкото до дълговете всеки има толкова, колкото може да плаща. Ако сте се загрижили за САЩ, на мен не ми пука за тях даже и да фалират. Важното е че русите татари, са нагазили дълбоко в батака и по никакъв начин не могат да влияят ретроградно на нашата татковина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
:lol: :lol :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
"Силните икономики имат резерви, слабите живеят от заем до заем - това пак ли шти бъде трудно за разбиране? "Ъхъ. Трябва с картинки........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Като поразровиме купчината, която си изтропал и позамиеме разтворимите обеми, остава една лъжица полезно съдържание, че руската икономика има проблеми. Можеш спокойно таз лъжица да си я куснеш обратно, щото сички знаеме, че руската икономика има проблеми. Руската икономика е част от световната, която е потънала до гуша в проблеми и на места даже вече не е точно икономика. Цените на петрола се сринаха заради прекратяване на потреблението на нефтопродукти заради предсмъртните гърчове на световната икономика, а не заради некви изсмукани от задния порт на Блумбърг причини.Това пък, което аз казах, а ти с увредения си мозък не можа да схванеш е, че е по-добре да имаш купища злато в резерва си, за да го продаваш, отколкото да взимаш заеми. Силните икономики имат резерви, слабите живеят от заем до заем - това пак ли шти бъде трудно за разбиране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Разбирам че си на 80+, но деменцията и паркинсона не са оправдание да ръсиш глупости. Това което казвам, е че тази цена не е добре за руската държава. Не е добре, защото около 40% от приходите на бюджета са от въглеводородите. От началото на годината рублата е изгубила 25% от стойността си, въпреки интервенцията на РЦБ и продажбата на 5% от златния резерв. Нито Щатите, нито Арабия носят такива щети. Надявам се с малкото останало в кратунната ти да осмисляш това което пиша, а не да раздаваш квалификации. PS Ясно е че предвид възрастта си си затворен по цял ден у дома, наистина навън е опасно за теб. Няма нужда да истерясваш. На никого не помагаш, а на себе си даже вредиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
За нас цена на петрол под 30 долара е добре дошло особено сега в момента и в началото на дълбока рецесия.Те ви още един *** - и он не знае на кой свет е, ама се надул тука да пище... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 4 години
Не се ли отказахте да правите сметката на САЩ , СА и РУСИЯ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още