IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната война – малко тактика и много инат

За момента няма изгледи нито Москва, нито Рияд да променят своята позиция, поне не и докато Доналд Тръмп не се намеси активно в техния спор

11:30 | 29.03.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Принцът

След 2016 г. цените на суровия петрол се възстановиха и отношенията между двете нации и техните лидери останаха много топли. Но с течение на времето алиансът стана все по-нестабилен, тъй като саудитците поеха по-голям дял от ограниченията на производството, а Русия пренебрегна своите задължения.

Путин се включи в очевидни игри на власт, което направи срещата на ОПЕК+ през юни 2019 г. по същество излишна, като предварително обяви нови съкращения след разговор със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Осака, Япония.

Руските решения започнаха да имат все по-голяма тежест в рамките на ОПЕК+, което в крайна сметка доведе до разрив в отношенията с Рияд в началото на този месец. Саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман, по-големият брат на престолонаследника, поиска допълнителни съкращения, за да компенсира въздействието от коронавируса, но неговият колега от Москва, Александър Новак, каза „не“.

Салман Салман

Саудитска Арабия отговори с шокираща и страховита ценова война, която зашемети световната петролна индустрия. Безпрецедентните действия на Рияд включват най-сериозното свиване на цените за последните 20 години, рекорден скок на доставките и вълна от пълни с петрол танкери, както и заделяне на десетки милиарди долари за нови находища.

Ако тази стратегия за шокиране на пазара е създадена, за да обезкуражи Владимир Путин, засега не успява.

Силният човек

Руският президент, разбира се, отказа да отстъпи под натиска на падащите петролни цени. От жестоката репресия срещу ислямистките терористи в Чечения до неотдавнашните разправии с Турция заради гражданската война в Сирия, Путин показа, че е готов да се изправи срещу врагове си въпреки военния и икономически натиск.

През 2014 г., когато вълни от западни санкции сковаха руската икономика заради нахлуването на руски войски в Украйна, Путин отказа да разгледа призивите на някои от своите съюзници, за да смекчи действията.

Екипът на Путин е очаквал разпадането на разговорите в ОПЕК+ да доведе до спад на цените, заявиха двама от източниците. Руското ръководство е било готово за спад на петролните цени до 20 долара и е наясно с икономическите последици.

Въпреки това, с кървенето на националната икономика, „Русия разполага с достатъчно прагматизъм и здрав разум, за да не отказва разговори“, със своите партньори от ОПЕК, заяви Динкин.

путин путин

Кремъл все още е отворен към сътрудничество с картела, но при възприемане на руските условия. Предложението на Москва - отхвърлено от саудитците, относно това ОПЕК+ да поддържа съществуващите съкращения на производството до края на юни, все още остава, добавят източниците.

За да се рестартира дискусията с Кралството, и Русия, и Саудитска Арабия ще трябва да предприемат някои спасителни стъпки, изискващи „сложен ПР танц“, смята Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси в САЩ.

Сегашната позиция на Русия едва ли ще постигне това.

„Малко вероятно е в момента Саудитска Арабия да се съгласи на руското предложение за удължаване на настоящите съкращения“, казва Дмитрий Маринченко, старши директор във Fitch Ratings Ltd. „Това по същество би означавало, че се предават пред натиска на Русия“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
https://***.businessliveme.com/economy/energy-news/oilgas/the-global-oil-market-is-broken-drowning-in-crude-nobody-needs/цена от -$0,19 за барел ... :))) ... честито на всички . утече дивидента за тази година ... да не се наложи на държателите на акции да получават отрицателен дивидент тази година , демек да плащат ... :)))хаха ... черен хумор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още