IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната трансформация на стоковите пазари в условия на вирусна рецесия

Появата на COVID-19 успя да направи по-ярки вече съществуващите проблеми в глобален план, посочва в свой доклад Световната банка

08:10 | 02.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишлени и благородни метали

Цените на повечето промишлени метали се понижиха, но значително по-малко от цената на петрола. Най-големият спад регистрират медта и цинкът, чиито цени са се понижили с около 15% от януари. Металите са най-засегнати от забавянето на световната производствена активност, особено в Китай, който представлява повече от половината от глобалното търсене на метали.

Прекъсванията на производството в резултат на спирането на рудниците и рафинериите, произтичащи от COVID-19, също оказват влияние върху доставките. Прогнозите на индустрията сочат, че 15 на сто от всички медни мини и 20% от цинковите рудници в момента са затворени или работят с намален капацитет.

В същото време основните обекти за добив на желязна руда в Австралия и Бразилия са по-слабо засегнати поради силно автоматизираните и отдалечени от силно урбанизираните места операции.

При скъпоценните метали цената на златото са се повиши с 8% от 20 януари. Цените на среброто и платината рязко паднат през март и остават на по-ниски нива през април, като спадат с една трета, макар и с известно възстановяване, в последно време. Спадът на цените беше обусловен както от опасенията относно икономическата активност - среброто и платината корелират с цените на индустриалните метали повече от цените на златото, както и продажбите на инвеститорите.

Тъй като повече от 40% от търсенето на платина е свързано с каталитични конвертори, то също се повлия от намаляването на производството на автомобили. От страна на предлагането, 21-дневното спиране на мините в Южна Африка - която произвежда над половината от платината в света – помогна за известно възстановяване на цените.

Селскостопански стоки

Глобалните селскостопански пазари засега са по-слабо засегнати от тези за промишлени стоки. Цените на основните хранителни стоки са намалели с около 9 на сто от 20 януари. Този умерен спад отразява по-ниската еластичност на доходите при търсенето на селскостопански стоки (в сравнение с промишлените стоки) и, следователно, по-малък натиск на търсенето от глобалната рецесия.

Изключение прави естественият каучук. Тази суровина е поевтиняла с 25% до голяма степен, защото почти две трети от потреблението му се дължи на производството на гуми за транспортния сектор. В допълнение, спадът в цените на суровия петрол и производството на бензин повлияха на културите, използвани в производството на биогорива.

Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
за феновете на петролните компании ... електрически самолет за 10 пасажера ...https://***.popularmechanics.com/science/a32702802/all-electric-airplane-first-flight-cessna/софия-пловдив 10 човека за 5-6лв за гориво(ток де) , найс а ? пием по кафе докато сменят батериите и пловдив-варна за още 5-6лв ... нъл големо бъдеще има в петрола и горивото ... :))) ... дерзайте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още