IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната трансформация на стоковите пазари в условия на вирусна рецесия

Появата на COVID-19 успя да направи по-ярки вече съществуващите проблеми в глобален план, посочва в свой доклад Световната банка

08:10 | 02.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Продоволствена сигурност

Глобалните пазари на хранителни стоки продължават да се радват на стабилни доставки на фона на последните добри реколти, особено при царевицата и пшеницата. При основните хранителни стоки съотношението между запасите и употребата остава високо според историческите стандарти. Независимо от това, скорошните съобщения за търговски ограничения от някои ключови износители, както и „излишните“ покупки от някои вносители, увеличиха опасенията относно продоволствената сигурност. Ако подобни опасения станат широко разпространени, може да се стигне до ситуация на презапасяване. Страните с ниски доходи са по-уязвими от хранителната несигурност, тъй като храните представляват по-голяма част от потреблението им, отколкото в развитите страни, особено сред най-бедните домакинства.

3 3

Прекъсвания на веригите на доставка

Прекъсването на веригите на доставка вече засегна експортния сектор на развиващите се икономики, особено за бързоразвалящите се продукти като цветя, плодове и зеленчуци. Например след прекъсвания на пътуванията от Източна Африка до Европа, износът на свежи цветя от Кения спадна близо 80 на сто. Доставките на пазарите в Западна Европа, включително Великобритания, Нидерландия и Германия, паднаха от 60 на 15 тона на ден.

Производството също беше повлияно от прекъсването при ключовите ресурси. Например, ниската наличност на пестициди вече се отразява на усилията за защита на културите и вероятно ще намали добивите по-късно през годината. Липсата на пестициди също възпрепятства усилията за овладяване на щетите от вредители. Наличието на работна ръка за селскостопанските вериги на доставка все се превръща в проблем, особено за силно трудоемките сектори като производството на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти.

Заключение

Избухването на COVID-19 доведе до голям шок за стоковите пазари в момент, когато перспективите вече бяха помрачени. Комбинацията от големите сътресения от търсенето и предлагането, възникващи едновременно, е безпрецедентна. Настоящата пандемия се отличава особено ярко с бързината и мащаба на спада както при цените на петрола, така и на търсенето на петрол в резултат на внезапното спиране на производствената активност.

Въздействието на COVID-19 върху стоковите пазари може да се задържи за продължителен период от време. В краткосрочен план, задълбочаващото се икономическо свиване може допълнително да намали търсенето на промишлени стоки, което ще доведе до допълнителни спадове на цените. Удължените мерки за ограничаване на пандемията могат допълнително да засегнат веригите на доставка, потенциално застрашаващи продоволствената сигурност за най-уязвимите групи.

Силно зависимите от стоковите пазари развиващи се икономики, по-специално износителите на петрол, са сред най-уязвимите от COVID-19 страни. В допълнение към човешките жертви и глобалния икономически спад, тези страни се сблъскват със значително по-ниски приходи от износ. Въпреки това, по-ниските цени на петрола предоставят на властите в тези държави възможност да премахнат енергийните субсидии, освобождавайки фискалното пространство, което би могло да помогне за справяне с предизвикателствата на по-ниските приходи и разходите за здравеопазване, произтичащи от пандемията.

В дългосрочен план промените в поведението могат да доведат до изместване на източниците на търсене на стоки, както географски, така и отраслово. Преминаването към дистанционна работа може да намали пътуванията и търсенето на петрол, докато намаляването на глобалните вериги на стойност може да доведе до трайно преструктуриране на веригите на доставка и свързаното с тях търсене на стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
за феновете на петролните компании ... електрически самолет за 10 пасажера ...https://***.popularmechanics.com/science/a32702802/all-electric-airplane-first-flight-cessna/софия-пловдив 10 човека за 5-6лв за гориво(ток де) , найс а ? пием по кафе докато сменят батериите и пловдив-варна за още 5-6лв ... нъл големо бъдеще има в петрола и горивото ... :))) ... дерзайте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още