IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черната хронология на фалитите на американските петролни и газови компании

Купонът приключи за американската шистова индустрия, изтъква петролният анализатор и геолог Артър Бърман

15:36 | 27.06.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg

Последните жертви

В началото на юни Occidental Petroleum Corp., един от лидерите на петролната индустрия в САЩ, заяви, че разглежда опциите за своите активи в Близкия Изток, търсейки начини да намали дългове си, които продължават да се увеличават през тази година на фона на ценовия крах на петролните пазари.

Базираната в Хюстън Occidental обмисля да намали дела си в находищата на петрол и природен газ в Оман. Активите на дружеството в султаната от Персийския залив могат да бъдат оценени на повече от 1 млрд. долара.

Дружеството беше обременено с около 40 млрд. долара дълг след закупуването на Anadarko Petroleum Corp. миналата година. Occidental претърпя цялостна трансформация от стабилен, диверсифициран енергиен производител към компания за сондажни услуги, ориентирана към шистовия добив, като в същото време акциите ѝ поевтиняха с над 40% от началото на годината.

На 15 юни базираната в Денвър, Колорадо, петролна компания Extraction Oil & Gas Inc. подаде заявление за защита от фалит, превръщайки се в поредния представител на американската шистова индустрия, който изпада в несъстоятелност заради натрупания дълг в размер на около 1,5 млрд. долара и намаляващата ликвидност в условията на ниските цени на петролните пазари.

Ден по-късно Chesapeake Energy Corp. обяви, че се подготвя да обяви несъстоятелност по Глава 11. По този начин, ако това стане факт през следващата седмица, Chesapeake ще се превърне в най-голямата петролна и газова компания в САЩ, попълнила заявление за защита от фалит след краха на петролните пазари от април.

В петък (19 юни) Chisholm Oil & Gas Operating LLC стана поредната американска петролна компания, която обяви, че изпада в несъстоятелност заради слабото търсене в глобален мащаб. Базираната в Тълса сондажна компания е подписала споразумение за подкрепа за преструктуриране с дружествата за частен капитал Apollo Global Management LLC и Ares Management LLC, както и с кредитори, включително Citibank NA и Goldman Sachs Lending Partners LLC.

Очакванията

Анализ на Haynes and Boone, покриващ американската шистова индустрия, чертае една мрачна картина. В периода 2015-2020 г. само в Тексас са били подадени 106 заявления за защита от фалит. В Колорадо този брой е 12, докато в Луизиана и Оклахома фалитите достигат съответно 11 и 6 броя. В източните щати води Делауеър с 34 заявления, следван от Ню Йорк с 10 и Пенсилвания с 2. На западното крайбрежие лидер е Калифорния със 7 заявления.

петрол петрол

Според петролния експерт геолог Артър Бърман енергийното господство на САЩ приключва. Вероятно производството на петрол в страната ще намалее с 50% през следващата година, като това няма как да бъде омекотено.

1 1

Бърман подчертава, че тази прогноза няма нищо общо с липсата на рентабилност при шистовите компании.

Конвенционалното производство на петрол се намира в упадък от 1970 г., припомня експертът, като добавя, че шистовата технология успя да изстреля добива до над 12 млн. барела на ден в САЩ през 2019 г.

Въпреки това броят на сондажните платформи в щатите е намалял с 69% през тази година от 539 броя в средата на март до 165 броя в седмицата, приключила на 14 юни. В резултат на това производството в САЩ ще спадне до под 8 млн. барела на ден до средата на 2021 г., изтъква Бърман. Той подчертава, че дори броят на сондажите да се увеличи в рамките на следващите месеци, това няма да окаже влияние върху продукцията заради разликата във времето между договарянето на нови сондажи и началото на тяхната производствена дейност.

„Купонът приключи за американската шистова индустрия“, заключва Бърман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
*** ми дойди ми , налЕ ... ами кой ше им плаща кредитите , троловете като тебе ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Има и друга черна статистика, още по-срамна и гнусна,но Втората най-древна професия мълчи !!!https://youtu.be/pGUIePe2ifk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Шистовите фирми бяха създадени за да свалят цените на петрола и газа. Когато цените са ниски ще изчезват, когато са високи пак ще се появяват и цените ще падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Да, някои шистови фирми ще загубят милиарди, но като цяло САЩ и останалия Запад слечели трилиони. Че и България понамаза от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
....а Бъфет не знае колко уши има по тимберицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Шистаците ще бъдат мъртви - както отдавна прогнозирам. Прецаках се само - инвестирайки в Occidental - след като купиха Анадарко и преди да започнат да правят глупости - да продават качествени и перспективни активи, за да задържат шистови (слава богу не само) прoстотии. Влязох в - защото исках да имам позиции и в Пермският басейн - за последен път инвестирам заедно с бъфет, който пък за пореден път се оплеска до ушите. Слава богу Occidental ми е най-малката енергийна компания и все още имам добър шанс да се измъкна по терлици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още