IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черната хронология на фалитите на американските петролни и газови компании

Купонът приключи за американската шистова индустрия, изтъква петролният анализатор и геолог Артър Бърман

15:36 | 27.06.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg

Мрачна конюнктура

„Енергийната индустрия не е имунизирана от фалити“, споделя Джейк Доларайд, главен изпълнителен директор на базираната в Тълса Longbow Asset Management, визирайки масовото изпадане в несъстоятелност на американските петролни и газови сондажни компании.

Съдилищата в Тексас, занимаващи се с несъстоятелността, вече наблюдават сериозно увеличение на заявленията за защита от фалит. Поредните жертви на ниските петролни цени и слабото търсене са Whiting Petroleum, Speedcast, Victerra Energy, Ultra Petroleum, Gavilan Resources, Hornbeck Offshore, Freedom Oil and Gas, Unit Corp., Echo Energy Partners, Tri-Point Oil & Gas Production Systems, и Permico Midstream Partners, които са подали заявления в съдилищата в Северен Тексас, докато Diamondback and Yuma Energy са се обърнали към институциите в Южен Тексас.

Whiting Petroleum може да се похвали с общ дълг в размер на над 3,56 млрд. долара, която, сякаш на шега, обяви несъстоятелност на 1 април.

Размерът на дълга на банкрутиралите петролни и газови компании в САЩ започва да напомня това от 2016 г., когато закъсалите представители на индустрията се сблъскват с 56,8 млрд. долара кредитна тежест.

Общо за периода 2015-2020 г. дългът на компаниите, изпаднали в несъстоятелност, възлиза на 132,22 млрд. долара.

Fitch Ratings очаква делът на компаниите от сектора, обявили фалит през тази година, да достигне 17%. И все пак рекордът остава през 2017 г. – 19,7 на сто. Общо за следващите две години се очаква над 240 петролни и газови компании да обявят несъстоятелност.

петрол петрол

Очаква се банкрутите да се увеличат сред американските сондажни компании с ръста на производството на петрол и газ, тъй като търсенето не изкопаеми енергийни продукти се понижава, коментира ситуацията Бъди Кларк, съпредседател в Haynes & Boone.

„Ситуацията е тежка за всички“, сподели Кларк, отбелязвайки, че дори съдилищата са под натиск, тъй като заявленията за защита от фалит нарастват.

Фалитите

Bridgemark Corporation е първата в списъка на Haynes and Boone, която подава заявление за защита от фалит на 14 януари с натрупани дългове в размер на 53 млн. долара.

След малко повече от седмица, на 27 януари, я последва и Southland Royalty Company, която не успява да издържи на силните удари на ниските цени на петрола и природния газ и, натрупала 625 млн. долара дългове, компанията подава заявление по Глава 11 в съда в Делауеър. Дружеството е създадено през 2015 г. като съвместно предприятие на EnCap Energy Capital Fund IX LP, EnCap Energy Capital Fund X LP и MorningStar Partners LP.

петрол петрол

За да се върне към рентабилността, Southland ще изисква „преоразмеряване на капиталовата структура и фиксираните разходи за производство спрямо капацитета ѝ за генериране на приходи от сегашния пазар.

На 18 февруари Dalf Energy  също подава заявление за защита от фалит в Западен Тексас. Компанията посочва дълг в размер на 1,2 млн. долара.

След повече от месец, на 23 март, несъстоятелност обявява и базираната в Хюстън Sheridan Holding Company, която планира да премахне 200 от своите служители, тъй като контролът върху активите ѝ преминава към друг оператор. Дружеството е натоварено  с дълг в размер на 618 млн. долара и управлява петролни и газови активи от името на редица компании.

Ден по-късно заявление подава и Echo Energy Partners,  в което описва дълг за 91 млн. долара.

Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
*** ми дойди ми , налЕ ... ами кой ше им плаща кредитите , троловете като тебе ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Има и друга черна статистика, още по-срамна и гнусна,но Втората най-древна професия мълчи !!!https://youtu.be/pGUIePe2ifk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Шистовите фирми бяха създадени за да свалят цените на петрола и газа. Когато цените са ниски ще изчезват, когато са високи пак ще се появяват и цените ще падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Да, някои шистови фирми ще загубят милиарди, но като цяло САЩ и останалия Запад слечели трилиони. Че и България понамаза от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
....а Бъфет не знае колко уши има по тимберицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Шистаците ще бъдат мъртви - както отдавна прогнозирам. Прецаках се само - инвестирайки в Occidental - след като купиха Анадарко и преди да започнат да правят глупости - да продават качествени и перспективни активи, за да задържат шистови (слава богу не само) прoстотии. Влязох в - защото исках да имам позиции и в Пермският басейн - за последен път инвестирам заедно с бъфет, който пък за пореден път се оплеска до ушите. Слава богу Occidental ми е най-малката енергийна компания и все още имам добър шанс да се измъкна по терлици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още