IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черната хронология на фалитите на американските петролни и газови компании

Купонът приключи за американската шистова индустрия, изтъква петролният анализатор и геолог Артър Бърман

15:36 | 27.06.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brittany Sowacke/Bloomberg

На 1 април това прави и Whiting Petroleum, една от най-големите компании за сондажна дейност в САЩ. Дружеството се позова на негативните ефекти от разпространението на коронавируса и продължаващата ценова война между Русия и Саудитска Арабия.

През 2019 г. дружеството е произвело 485,4 млн. барела петролен еквивалент, като от това количество 55% са петрол и 24% - природен газ.

Whiting Petroleum е изправена пред дълг в размер на 262 млн. долара под формата на конвертируеми облигации с падеж през април. Общият дълг на компанията възлиза на 3,6 млрд. долара, а активите, които притежава, достигат 7,6 млрд. долара.

петрол3 петрол3

В рамките на същия ден несъстоятелност обявява и Sklar Exploration, натрупала дългове в размер на 41 млн. долара.

На 6 април заявление за защита от фалит подава и Amazing Energy Oil & Gas, Co. за своите дъщерни дружества Amazing Energy, Amazing Energy Holdings и Amazing Energy MS, които притежават и управляват активи в Тексас, Ню Мексико и Мисисипи. Общият натрупан дълг на трите компании възлиза на 13,5 млн. долара.

На 9 април обявява банкрут и Temblor Petroleum с дълг от 12 млн. долара.

Седмица след това Yuma Energy подава заявление по Глава 11 в Северен Тексас, посочвайки, че финансовото ѝ състояние се е влошило през първото тримесечие на 2020 г., като паричният поток от операции вече не е достатъчен за да покрива оперативните разходи. В същото време компанията е притискана от дълг в размер на 28 млн. долара.

В своето заявление до съда Yuma иска провеждане на търг за „почти всички“ налични активи – предимно в Луизиана, Тексас, Уайоминг и Оклахома.

От компанията посочват, че могат да преговарят за държавно финансиране, но не са сигурни, че подобни преговори биха завършили успешно. Дружеството планира да продължи дейността си по време на процеса по фалит.

На 30 април Buzzards Bench, със седалище в Хюстън, Тексас, обявява несъстоятелност по Глава 11. Компанията е оператор и собственик на активи за производство и преработка на природен газ в Юта, като е натрупала дълг в размер на 16 млн. лв.

В началото на май Victerra Energy подава заявление за защита от фалит в Южен Тексас, изброявайки активи и пасиви за по 50 млн. долара, както и дълг за 18 млн. долара.

На 11 май същото прави и Freedom Oil and Gas – една от основните сондажни компании в Тексас. Известно преди като Maverick Drilling Services, дружеството търси да продаде активите си при начална цена от 4,3 млн. долара. Дългът му възлиза на 27 млн. долара. Компанията е наела около 2682 акра във Ford Eagle, като оперира 18 сондажни обекта. Планът ѝ е да продаде активите си на австралийската Sendero Resources Inc.

Следващата жертва на несъстоятелността става New Emerald Energy, която на 14 май подава заявление по Глава 11 с натрупани дългове за 30 млн. долара. Компанията разполага с активи в „Бакен“, където оперира 108 кладенци на приблизително 112 хил. декара площ с общ производствен капацитет в размер на 4500 барела петролен еквивалент на ден.

Crestline и Fir Tree създават компанията през 2016 г., като закупуват Emerald Oil Inc. по време на процеса ѝ по несъстоятелност. Crestline и Fir Tree придобиват целия дълг на Emerald от пет банки. Впоследствие активите на Emerald Oil са преместени в New Emerald Energy LLC. Petro-Hunt също придобива миноритарен дял като част от сделката.

Същият ден базираната в Уайоминг Ultra Petroleum обявява несъстоятелност, като търси защита по Глава 11 за втори път през последните четири години. Компанията, чийто дълг достига 3,57 млрд. долара, се позовава на ниските петролни цени и слабото търсене, притиснато от коронавируса.

Чрез преструктуриране, което трябва да бъде финализирано през следващите три месеца, Ultra планира да премахне дълг от 2 млрд. долара от баланса си и да освободи от задължения капиталовата си структура.

На 15 май тексаската Gavilan Resources подава заявление за защита от фалит с натрупан дълг от 567 млн. долара. Компанията възнамерява да продаде бизнеса и всичките си активи, обяснявайки, че пандемията от коронавирус и ниските цени на петрола са довели до това решение. Друга причина е продължаващият спор с партньора ѝ в съвместното предприятие в Eagle Ford в Южен Тексас.

Седмица след това Unit Corporation, със седалище в Тулса, обявява несъстоятелност по Глава 11 в съда в Хюстън. Тя е натрупала дълг от 789 млн. долара. Дружеството притежава 50-процетен дял в мидстрийм компанията Superior Pipeline Compani, която не участва в процеса като длъжник.

Малко след това, на 26 май, Fitch Rating понижи рейтинга на Unit на D от CC, отразявайки подписаното споразумение в подкрепа на преструктурирането и подаденото заявление за защита от фалит.

На 31 май банкрут обявява и Templar Energy с натрупани дългове за 466 млн. долара. Компанията се стреми да продаде активите си на фона на ниските петролни цени. Дружеството обяви, че от февруари до април е успяло да привлече значителен интерес като ще използва процедурата по фалит, за да усъвършенства процеса.

„Нестабилността на пазарите на петрол и природен газ се усили от внезапното комбинирано въздействие от пандемията от COVID-19 и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия“, посочва основаната през 2012 г. Templar. От началото на годината до 20 май компанията е произвела около 18 хил. барела петролен еквивалент на ден, което е по-малко от регистрираните през декември 2019 г. 21 хил. барела на ден.

Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
*** ми дойди ми , налЕ ... ами кой ше им плаща кредитите , троловете като тебе ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Има и друга черна статистика, още по-срамна и гнусна,но Втората най-древна професия мълчи !!!https://youtu.be/pGUIePe2ifk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Шистовите фирми бяха създадени за да свалят цените на петрола и газа. Когато цените са ниски ще изчезват, когато са високи пак ще се появяват и цените ще падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Да, някои шистови фирми ще загубят милиарди, но като цяло САЩ и останалия Запад слечели трилиони. Че и България понамаза от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
....а Бъфет не знае колко уши има по тимберицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Шистаците ще бъдат мъртви - както отдавна прогнозирам. Прецаках се само - инвестирайки в Occidental - след като купиха Анадарко и преди да започнат да правят глупости - да продават качествени и перспективни активи, за да задържат шистови (слава богу не само) прoстотии. Влязох в - защото исках да имам позиции и в Пермският басейн - за последен път инвестирам заедно с бъфет, който пък за пореден път се оплеска до ушите. Слава богу Occidental ми е най-малката енергийна компания и все още имам добър шанс да се измъкна по терлици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още