IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се върна под 73 долара на фона на нови притеснения за търсенето*

Организацията на страните производителки се среща в четвъртък, като се очаква да вземе решение са увеличение на доставките

10:04 | 29.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява, тъй като новите случаи на коронавирус породиха опасения относно търсенето преди срещата на ОПЕК+ през тази седмица, на която алиансът може да увеличи добива, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,3% до 72,69 долара за барел, след като в понеделник цената падна под 73 долара за барел. По-заразният делта вариант на вируса доведе до ръст на заразените във Великобритания и поднови ограниченията в други региони.

Това се случва преди разговорите на Организацията на страните производителки в четвъртък, на която групата се очаква да вземе решение са увеличение на доставките през август.

Сортът Брент също се задържа на червена територия, като цената му се понижава също с 0,3% до 73,92%.*

Въпреки последните спадовете на пазара от началото на юни петролът поскъпва с около 10%, тъй като възстановяването от пандемията се ускори в ключови региони, включително САЩ и Китай, подкрепяйки по-големите разходи за гориво и свивайки натрупаните запаси.

„Цените на петрола се понижават поради нарастващите опасения относно разпространението на варианта делта на Covid-19“, каза Виктор Шум, вицепрезидент в IHS Markit. Търсенето обаче нараства, движено от страни като САЩ, Китай и Близкия изток, добави той.

Обединеното кралство съобщи в понеделник за най-големият брой нови случаи на Covid-19 от януари насам, а Хонконг, Испания и Португалия наложиха нови ограничения за посетителите от Острова. Властите се опитват да овладеят огнищата и в Австралия.

Междувременно ОПЕК + очаква дефицитът на пазара да се задържи през тази година, ако поддържа производството без промяна, според данни, които техническите експерти ще прегледат във вторник преди основното заседание на коалицията. Групата може да увеличи дневното производство с 500 хиляди барела до 1 милион барела, посочват от RBC Capital Markets.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още