IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната сделка на Айвън Глазенберг показва, че въглищата все още не са мъртви

Придобиването на партньорите в голяма колумбийска мина от Glencore подчертава все още ключовата роля на изкопаемите твърди горива за глобалния енергиен микс

08:45 | 13.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Айвън Глазенберг е „Господин Въглища“. Най-успешният трейдър на суровини от своето поколение изгражда кариерата си върху утоляването на глобалната жажда за евтина енергия с безброй товари с изкопаеми горива - търговия, която го превръща едновременно в шеф и най-голям акционер в англо-швейцарската компания Glencore, пише Bloomberg.

Сега Глазенберг е напът да се оттегли след почти две десетилетия като главен изпълнителен директор на концерна. И докато светът да се ориентира към нисковъглеродна енергия, мнозина очакват въглищата да бъдат заменени от увеличаващите се соларни и вятърни мощности. 

Но в последните си дни като ръководител на Glencore Глазенберг сключи своята поредна въглищна сделка, инвестирайки 588 млн. долара за придобиването на партньорите на Glencore в мината Cerrejon в Колумбия. Действията му говорят ясно – очакванията за бърза смърт на твърдите изкопаеми горива вероятно ще се окажат пресилени и добивът на въглища ще запази досегашния си темп през следващите години.

За глобалните лидери, работещи за укрепването на проклиматичните политики на тазгодишната конференция на ООН COP26 в Глазгоу, сделката на Глазенберг подчертава една неудобна за тях истина – въгледобивната индустрия процъфтява.

Цените на електроенергията достигат 13-годишен връх, тъй като възстановяването от пандемията от коронавирус съживи потреблението по целия свят. Китай, който изгаря половината от въглищата, употребявани в глобален план, е принуден да се опита да охлади пазара. В САЩ, където въглищата отстъпват през последното десетилетие на други източници на енергия, се очаква потреблението на този ресурс да се възстанови с 16% през тази година. Дори в Европа употребата им нараства, тъй като търсенето се увеличава с по-бързи темповете в сравнение с инсталирането на възобновяем капацитет.

Въпросът както за инвеститорите, проследяващи напредъка на енергийния преход, така и за здравето на планетата, е колко дълго този възход ще продължи.

glencore glencore

Дори Glencore не смята, че въглищата ще останат завинаги толкова критичен ресурс - под натиска на инвеститорите компанията си поставя за цел да намали потреблението и обещава да затвори своите въглищни мини през следващите 30 години. Броят на планираните въглищни електроцентрали по света намалява, тъй като банките отказват да финансират строителството им, докато възобновяемата енергия става все по-рентабилна.

Но Глазенберг и неговият наследник Гари Нагъл ясно показват, че това ще бъде дълъг, доходоносен залез.

Според Глазенберг макар редица компании да се отказват от инвестиции във въглищата, търсенето на този ресурс остава налице.

Азия е основният двигател на това търсене. Въпреки обещанието на президента на Китай Си Дзинпин да превърне икономиката на страната във въглеродно неутрална до 2060 г., въглищните електроцентрали през тази година работят на пълен капацитет, тъй като търсенето на електроенергия за производствени нужди расте заедно с икономическото възстановяване.

Пик в това търсене се очаква да бъде достигнат едва през 2026 г., а междувременно Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че търсенето ще продължи да нараства годишно с около 0,5%. Очаква се потреблението да нараства още по-бързо в Индия, средно с 3,1%.

Заедно с ръста в потреблението на енергия в Югоизточна Азия, изгарянето на въглища в тези региони може да компенсира напълно „изчистването“ на енергийния микс в Европа и САЩ. Според МАЕ светът ще консумира малко повече въглища през 2025 г., отколкото през тази година.

Последна актуализация: 17:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Суровини виж още

Коментари

Финанси виж още