IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след данни за спад на запасите в САЩ*

Американският петролен институт (API) съобщи, че запасите от бензин са се понижили с 6,23 млн. барела миналата седмица

10:28 | 28.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола отново пое нагоре, след като бе отчетен спад в американските запаси от гориво и суров петрол, увеличавайки признаците за затягане на пазара, съобщава Bloomberg.

Цената на фючърсите в Ню Йорк се повиши с 0,6% до над 72 долара за барел, след като се понижи за втора поредна сесия във вторник. Международният бенчмарк Брент повишава цената си с 0,35% до 73,78 долара за барел.*

петрол петрол

Американският петролен институт (API) съобщи, че запасите от бензин са се понижили с 6,23 млн. барела миналата седмица. Това би било най-големият спад в запасите на моторни горива от март, ако бъде потвърден от правителствените данни по-късно в сряда.

Очаква се глобалните запаси да се понижат до края на годината, тъй като ключовите енергийни потребители продължават да се възстановяват от пандемията, въпреки че последното увеличаване на случаите на заразени с Covid-19 поражда загриженост относно краткосрочните перспективи пред търсенето. Бързо разпространяващият се делта вариант доведе до подновяване на ограниченията в някои региони, като цената на петрола се насочва към втори месечен спад от октомври насам.

Делта вариантът е предизвикателство пред рафинериите, които правят едни от най-добрите печалби от години. Преработвателите искат да спечелят пари, но са предпазливи, че евентуална слабост в търсенето може да доведе до ново натрупване на запаси и отново да намали маржовете.

„Най-големият риск за цените на петрола все още е делта вариантът, като много страни все още се борят с огнища“, казва Сувро Саркар, ръководител на енергийния сектор в DBS Bank Ltd. в Сингапур. Според него търсенето в Европа трябва да продължи да поддържа цените.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 4,73 млн. барела миналата седмица, съобщи API. Това би било деветото понижение от 10 седмици, ако бъде потвърдено от Администрацията за енергийна информация в сряда. Според проучване на Bloomberg запасите ще намалеят с 2,5 млн. барела.

*Информацията е актуална към 9:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още