IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ съществува, за да се грижи за интересите на своите членове

Саудитска Арабия изнесе урок как не се поема отговорност, пише в анализ Bloomberg

13:06 | 07.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман изнесе едночасов майсторски клас по "Манипулация: как да накараш някой да се съмнява в собствената си реалност“ след виртуалната среща на министрите, представляващи групата производители на петрол ОПЕК+ в края на миналата седмица, пише петролният експерт Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Не е работа на държавите, които добиват петрол, да помогнат да се поправи ситуация, която е породена от десетилетия антипетролна политика, казва принцът, защитавайки решението на картела да игнорира исканията на някои от най-големите потребители на петрол, сред които САЩ, Япония и Индия, за увеличаване на добива.

Опасенията са, че без повече доставки, нарастващите цени на енергията ще продължат да подхранват инфлацията и ще задушат глобалното възстановяване.

Липсата на интерес от страна на призводителите към притесненията на клиентите им – те изглеждаха по-склонни да счупят рекорда от миналия месец за най-кратката си среща досега, отколкото да проведат някаква сериозна дискусия – трябва да дойде като сигнал за събуждане, въпреки това, което принц Абдулазиз би искал да вярвате.

ОПЕК+ съществува, за да се грижи за интересите на своите членове, а не за никой друг. Държавите не могат да разчитат на групата да действа самоотвержено, когато е необходимо.

Прогнозите са, че тенденциите на петролните пазари ще се обърнат - от недостиг днес до излишък през първото тримесечие на 2022 година. Тогава цените естествено ще тръгнат надолу.

След срещата САЩ намекнаха, че може да освободят петрол от своя стратегически резерв и администрацията на президента Джо Байдън обмисля своя отговор на този много публичен отпор, без добри възможности.

В шест стъпки на последната си среща от ОПЕК+ изнисоха урок как да не бъде поета отговорност. Кои са те можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още