IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ: Цената на петрола днес можеше да е три пъти по-висока

За щастие имаме ОПЕК+, каза енергийният министър на Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруей

13:38 | 08.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kyle Grillot/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Според Обединените арабски емирства (ОАЕ) цените на петрола днес щяха да бъдат в пъти по-високи, ако не бяха действията на ОПЕК+, сигнализирайки за продължаваща съпротива на натиска от САЩ за по-голям добив.

„За щастие, имаме ОПЕК+“, каза енергийният министър на ОАЕ Сухаил ал Мазруей по време на конференцията Африканска петролна седмица в Дубай, цитиран от Bloomberg. По думите му картелът е предотвратил това сега да има „двойни или тройни цени и това е нещо, кото трябва да оценим“.

Цената на сорта Брент нарасна с 62% тази година до близо 84 долара за барел благодарение на възстановяването на търсенето след облекчаване на противоепидемичните мерки и намаленията на добива в ОПЕК+ по-рано миналата година.

За момента картелът облекчава съкращенията с темп от 400 хил. барела на ден. Но САЩ и други страни като Япония и Индия призоваха ОАЕ, Саудитска Арабияу Русия и другите страни членки да ускорят производството, за да бъдат облекчени цените.

Мазруей повтори думите на своя саудитски колега Абдулазис бин Салман и каза, че петролният пазар е далеч по-спокоен от този на природния газ и въглищата. Цените на газа нараснаха повече от двойно в Европа и Азия тази година.

„Ако ОПЕК+ не беше тук, щяхте да видите нещо подобно на това, което стана с газа и въглищата“, предупреди Мазруей. „Ние работим заедно, за да балансираме пазара“, допълни той.

По думите му ОПЕК+ трябва да остане предпазлива, защото петролният пазар ще премине в излишък през първата половина на следващата година. Това ще се дължи на отслабване на търсенето. Все още налице са огнища на коронавируса в някои страни, така че е необходима предпазливост, призова министърът.

„Трябва да балансираме и да сме сигурни, че добиваме исканите обеми“, допълни той.

Въпреки всичко обаче членовете на картела биха могли да се съберат отново до дни, ако ситуацията рязко се промени, уточни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
още другаря Менделеев е казал, че най глупавото нещо което човечеството прави, е да гори петрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
то в тоя свет само аз ли съм ти пътеводната звезда ... :))) ... ми виж в норвегия , само с 500х електрички и хибриди в трафикът и консумацията на дизел тръгна надолу . има-нема инсталираха 100х термопомпи по къщята и природният газ за отопление тръгна надолу консумацията ... :))) ... колкото ще да струва дизел и газ , като след една-две петилетки почти нема да има търсене от битови потребители ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Ахахаха, САЩ натискат за по-голям добив, което води до по-ниска цена. Ако нямахме картела ОПЕК от 70те насам, петрола щеше да е 3 пъти по-НИСЪК, както и беше преди това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Зелков & Ко веднага ще обяснят, че петролът е минало и ще е без пари. АМА - пазарът не вярва на желания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още