IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви за прекъсване на доставките на руски газ

Блокът може да намали с една трета вноса на синьо гориво от Русия, санкции срещу руския енергиен износ е въпрос на време да се приложат

19:50 | 03.03.22 г. 47
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейският съюз (ЕС) се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Тя отбеляза, че за тази зима ЕС разполага с достатъчно запаси. По нейните думи е необходимо европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до октомври, съобщава БНР.

Симсон добави, че поне 40 страни са изразили готовност да освободят част от петролните си запаси и сред тях открои САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Мексико и Канада.

Тя съобщи, че Комисията ще предложи начини за справяне с високите цени на тока.

Същевременно еврокомисарят Франс Тимерманс коментира пред програмата BBC Radio 4 Today за въглищата, че „няма табута в тази ситуация“, пише Politico. По думите му нещата рязко са се променили за една седмица.

„Полша и няколко други държави имаха планове да изключат въглищата, след това временно да използват природен газ и след това да преминат към възобновяеми източници. Ако използват по-дълго въглища, но след това незабавно преминат към възобновяеми източници, това все още може да бъде в рамките на параметрите, които сме задали на нашата политика в областта на климата", посочва Тимерманс.

Повече от една трета от европейския газ идва от Русия. Тимерманс каза, че ЕС трябва „да приключи със зависимостта много по-бързо, отколкото очаквахме“. За тази цел ЕС ще въведе пакет от мерки следващата седмица, целящ да компенсира краткосрочното въздействие от прекъсване на доставките на руски газ и да ускори изцяло прехода от изкопаеми горива.

Въпрос на време е да се приложат санкции върху енергийния износ на Русия

В анализ на CNBC се казва, че е въпрос на време САЩ и западните съюзници да наложат пълни санкции върху руския енергиен износ. Това ще има обаче сеизмични последици за пазарите на петрол и газ и световната икономика.

Западните санкции, наложени на Русия заради инвазията, досега са внимателно конструирани, за да се избегне прякото въздействие върху енергийния износ на страната, въпреки че вече има признаци, че заради мерките банките и търговците избягват руския суров петрол.

Русия е третият по големина производител на петрол в света след САЩ и Саудитска Арабия и най-големият износител на петрол за световните пазари. Страната освен това е основен производител и износител на природен газ.

САЩ казват, че санкции срещу руските петролни и газови потоци „със сигурност са на масата“, особено на фона на призивите към западните правителства да засилят мерките срещу руската икономика.

Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
поливай , доба , че не се знае ... друг път дали ше има .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Излизам да полея празника с Приятели, приятна вечер на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
енергетиката се закрива , зайо ... средновековие , па докат последния дууне ламбата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 2 години
юрист-e, и когато пред 'резервния ти вариант' дойдат 100 роми със сопи, кво правим? Щото глада/студа е по-силен от тока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
имаш единствено много никове ...24/7 на клавиатурата , щото инак глад ... и студ . : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 2 години
И сега какво, минаваме на дърва и въглища като по екологични!? Нормално като решенията в енергетиката се вземат от един филолог и една руса мацка бакалавър по история и магистратура политически науки и двамата имали само партийна кариера. Е няма как енергетиката на ЕС да не е това което е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
''...Дизел, бензин от Лукойл....'' Ми не- не позна;0 Аааа- ти ми казваш, че и пшеницата, произведена на брашно от зърното в наследствените ми имоти, била руска- АХАХАХАХАХАХА;0 Нагла ВАТА, а запри се малко, че ще ме умориш от смях;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Хахахаха- мразя котки, панелка нямам;0 Що се отнася до тока, хм- имаме си агрегат- не в София, а в други имоти.. Да не мислиш, че нямаме резервен вариант, а;0 Ама това руските ''застъпници'' сте много интересни- винаги вървите СЛЕД събитията и дори не ви хрумва, че някой може да действа превантивно;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 2
Моабет да става
преди 2 години
Здравей,Казваш не ползваш руски стоки. Как разбра? Гледаш етикетчето? Лампата свети ли? Процент от тока е от Козлудуй. ТЕЦ Варна ползва основно руски въглища. Кола караш ли? Дизел, бензин от Лукойл. Хляб ядеш ли? Пшеницата отгледжана в България в голямата си част е фуражна. Русия е най-големият износител на пшеница в света. Да кажем купуваш ръжен хляб. Амониевите торове се произвеждат от химични заводи които са най големите потребители на природен газ - основна суровина. Парникови зеленчуци хапваш ли? В Европа парниците се отопляват основно с природен газ. Не случайно краставиците удариха 4 лева. Цветята за 8 март също са от парници.До тук кой и колко руски стоки ползва. Планира се да се намали с една трета потреблението на руска газ. Цените станаха близо два пъти по високи. Сметнете финансовият резултат. И на края като гледат как конфискуват чужда собственост и Украйна няма да остане по назад. Спират износа на газа независимо чий е. Абе европейците да се оправят. Дали някой ще смее да се оплаче? И на края един любопитен факт. Върви война санкции от всички за всичко руско, но руснаците чинно изпълняват доставките, а украинците транзита на газ. В пълен обем по договореностите. Странната война версия 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
имаш , грънци ... кат ти спрат тока у панелката тъй ше пукясаш на клавиатурата , с котката до себе си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още