IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви за прекъсване на доставките на руски газ

Блокът може да намали с една трета вноса на синьо гориво от Русия, санкции срещу руския енергиен износ е въпрос на време да се приложат

19:50 | 03.03.22 г. 47
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейският съюз (ЕС) се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Тя отбеляза, че за тази зима ЕС разполага с достатъчно запаси. По нейните думи е необходимо европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до октомври, съобщава БНР.

Симсон добави, че поне 40 страни са изразили готовност да освободят част от петролните си запаси и сред тях открои САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Мексико и Канада.

Тя съобщи, че Комисията ще предложи начини за справяне с високите цени на тока.

Същевременно еврокомисарят Франс Тимерманс коментира пред програмата BBC Radio 4 Today за въглищата, че „няма табута в тази ситуация“, пише Politico. По думите му нещата рязко са се променили за една седмица.

„Полша и няколко други държави имаха планове да изключат въглищата, след това временно да използват природен газ и след това да преминат към възобновяеми източници. Ако използват по-дълго въглища, но след това незабавно преминат към възобновяеми източници, това все още може да бъде в рамките на параметрите, които сме задали на нашата политика в областта на климата", посочва Тимерманс.

Повече от една трета от европейския газ идва от Русия. Тимерманс каза, че ЕС трябва „да приключи със зависимостта много по-бързо, отколкото очаквахме“. За тази цел ЕС ще въведе пакет от мерки следващата седмица, целящ да компенсира краткосрочното въздействие от прекъсване на доставките на руски газ и да ускори изцяло прехода от изкопаеми горива.

Въпрос на време е да се приложат санкции върху енергийния износ на Русия

В анализ на CNBC се казва, че е въпрос на време САЩ и западните съюзници да наложат пълни санкции върху руския енергиен износ. Това ще има обаче сеизмични последици за пазарите на петрол и газ и световната икономика.

Западните санкции, наложени на Русия заради инвазията, досега са внимателно конструирани, за да се избегне прякото въздействие върху енергийния износ на страната, въпреки че вече има признаци, че заради мерките банките и търговците избягват руския суров петрол.

Русия е третият по големина производител на петрол в света след САЩ и Саудитска Арабия и най-големият износител на петрол за световните пазари. Страната освен това е основен производител и износител на природен газ.

САЩ казват, че санкции срещу руските петролни и газови потоци „със сигурност са на масата“, особено на фона на призивите към западните правителства да засилят мерките срещу руската икономика.

Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
Що триете бе, л.а.й.н.а.р.и? Тоя сайт да не ви е бащиния случайно? НИЕ го правим с коментарите си и даваме РЕАЛНА икономическа и политическа информация на случайно заблудилите се да влязат тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 2 години
юрист-e, не се опитвай да ме вкарваш в режим на разпит. Толкова сте нещастна...Гледайте си комуналния живот и не се месете в този на другия(доколкото можете). АКО за теб да носите хиталиански обувки/дрехи е цел номер 1 в животя - някои си имаме и други :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Ти това го остави- лицемерните поздрави нямат никаква емоционална стойност... Я кажи сега- в комуналка ли живееш;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Извинявам се, забравих:Честит 3-ти март на всички Българи, Живи и Здрави! Поклон пред костите на всички, загинали за Свободата на България - руснаци, укри, белоруси, българи, фини, румънци и от всички други националности!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Фейлетон или не- фактите са си факти. Явно при теб нещата са различни- вместо личен недвижим имот, на който да си единствен собственик, си в правния режим на съсобственик в ''комунальная квартира''- хахахаха;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
doba
преди 2 години
'аз съм българска и ЕС гражданка, ползвам си всички ЕС права; облеклото, аксесоарите и обувките ми са италиански, а не руски; не ползвам никаква руска стока в ежедневието си' ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха. Това е направо фейлетон. Хахахахахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 9
юрист
преди 2 години
Няма нужда да си мечтая- аз съм българска и ЕС гражданка, ползвам си всички ЕС права; облеклото, аксесоарите и обувките ми са италиански, а не руски; не ползвам никаква руска стока в ежедневието си; така, че- просто заплахите ви са смешни и са мнооого далеч от моят начина на живот;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
Влязохме в нато -останахме без армия , влязохме в ес и останахме без икономика , влизаме в еврозоната и оставаме без пари ...а къде сме влизали преди , че сме останали без акъл ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
aldy
преди 2 години
Помечтай си, че това ще ти остане. Щото и *** може да има, както е тръгнало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Кой на кого- май ЕС на путин... Ако ЕС е ''гаден'', защо три държави в рамките на 1 ден и половина, са заявили официалното си желание да станат държави- кандидати за членство в ЕС, м...ЛУКОЙЛ иска прекратяване на война- това как ще го коментираш- като ''лукойл разказва играта на ЕС'',ли;D Най- голямото перо държавни приходи в руския държавен федерален бюджет, идва от продажбата на природен газ в ЕС;D Когато ЕС изтръгне отровните изнудвачески вампирски зъби на кремъл и сегашния му господар, русия може да си остане само със заплахите с употреба на ядрено оръжие- щото енергийното й оръжие нещо дава засечка;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още