IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две причини петролът тип „Брент“ да надхвърли отново 110 долара за барел

Допълнително вливане на ликвидност в САЩ и прекъсване на част от доставките през Ормузкия пролив може да тласнат цената нагоре

10:49 | 05.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Две причини петролът тип „Брент“ да надхвърли отново 110 долара за барел

Цената на петрола може да се върне отново на нивата над 110 долара за барел в края на годината, ако има допълнително вливане на ликвидност в САЩ и при запазване на ембаргото на Европейския съюз върху вноса на петрол от Иран, смята Хари Чилингирян, ръководител на отдела за стратегии на пазарите на суровини във френската банка BNP Paribas.

„По същество имахме много слаби данни за бизнес активността в САЩ и Китай, които подхранват очакванията за допълнителни стимули чрез монетарна политика“, каза Чилингирян. „Същевременно, разбира се, Иран продължава да окупира заглавията в медиите и това ще има важно значение през втората половина на годината“, добави той.

Последните данни на Института за управление на доставките в САЩ също насочват към забавяне, а експертът отбелязва и тенденциите към слабост на пазара на труда.

Ако данните за новите работни места извън земеделския сектор в САЩ, които ще бъдат публикувани утре, разочароват, той очаква цената на петрола да поеме нагоре.

„Определено се подготвяме за по-високи цени на петрола при баланса за годината и може лесно да станем свидетели на връщането на цената на американския лек суров петрол до средно 90-95 долара за барел през третото тримесечие“, твърди Чилингирян.

Запитан за спреда между американския лек суров петрол и сорта „Брент“, той отговори, че прогнозите са за среден спред между 10 и 15 долара за барел. „Не очакваме изравняване на цените на двата типа петрол просто защото има голям излишък на лекия суров петрол в САЩ“, обоснова се експертът.

През юни цената на сорта „Брент“ се понижи под 90 долара за барел, което е най-ниското ѝ ниво то 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още