IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световен регулатор изисква от 4 големи банки да заделят допълнителен капитал

Поддържането на повече резерви ограничава средствата за кредитиране, но означава, че и по-малко пари са изложени на риск

11:21 | 02.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Световен регулатор изисква от 4 големи банки да заделят допълнителен капитал

Бордът за финансова стабилност, международен регулатор, е инструктирал Citigroup, Deutsche Bank, HSBC и JPMorgan Chase да заделят повече капитал в сравнение с конкурентите си като резерв, съобщи ВВС.

Четирите кредитни институции ще трябва да поддържат с 2,5 процентни пункта повече собствен капитал като част от активите вместо препоръчания по принцип буфер от 7%, залегнал в споразумението Базел III.

Barclays и BNP Paribas са посъветвани да заделят с 2 процентни пункта над минималното изискване, докато за 8 други системно важни банки инструкцията е за увеличение с 1,5 процентни пункта.

Бордът за финансова стабилност е специализираното звено на групата на 20-те най-развити държави, като инструкциите му идват преди срещата на финансовите министри на страните в Мексико в края на седмицата, където те ще обсъждат какво още трябва да се направи, за да бъдат защитени данъкоплатците от безотговорното поведение на банките.

Според институцията скандалите напоследък показват, че рисковете не са били подсигурявани по адекватен начин.

Четирите банки са в списъка от 28 кредитни институции, за които се смята, че са прекалено големи, за да бъдат оставени да фалират, и поради тази причина трябва да разполагат с по-сериозен финансов буфер от малките банки, които не са толкова значими в световен мащаб.

Списъкът с големите банки на Борда за финансова стабилност вече не включва Lloyds, Commerzbank и Dexia, тъй като активите им са намалели като обхват и размер.

Запазването на повече резерви ограничава средствата за кредитиране на банките, но означава също, че и по-малко пари са изложени на риск.

Отпускането на кредити в огромен мащаб бе основната причина за международната кредитна криза преди 5 години, която наложи правителствата да похарчат значителни средства, за да облекчат ситуацията.

Препоръките на Борда за финансова стабилност ще влязат в сила от 2016 г., но преди това ще бъдат преразгледани още два пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Бордът за финансова стабилност ... ще обсъждат какво още трябва да се направи, за да бъдат защитени данъкоплатците от безотговорното поведение на банките."Хе-хе - харесва ми как звучи - "безотговорното поведение на банките". Много добре казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Майната им на регулаторите. Га ядоха евтините ипотеки, за да преизберат *** Буш не реваха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още