IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прилагането на банковите регулации Базел ІІІ може да се отложи с до една година

Брюксел е взел предвид предупрежденията за увеличение на разходите за финансовите институции, съобщават източници на Bloomberg

14:28 | 12.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Прилагането на банковите регулации Базел ІІІ може да се отложи с до една година

Европейският съюз обмисля да отложи с до 1 година прилагането на по-тежките капиталови изисквания към банките, залегнали в споразумението Базел ІІІ, заради предупрежденията за ръст на разходите, предаде Bloomberg, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Според източниците на информационната агенция вчера се е състояла поредната среща между законодатели и представители на Европейската комисия, на която е била обсъдена възможността споразумението да влезе в сила от 1 януари 2013 г., както е предвидено.

Представителите на Кипър, който пое европейското председателство, и на Европарламента са дискутирали дали не е по-добре прилагането на по-тежките капиталови изисквания да влезе в сила или от 1 юли 2013 г., или от 1 януари 2014 г.

На срещата също така е бил обсъден проектът на правилата за ликвидността и капитала на банките, които финансират международната търговия.

„Евентуално отлагане на прилагането на новите изисквания, съгласно Базел ІІІ, ще даде глътка въздух на банките и ще им осигури време да разрешат проблемите с капитализацията“, коментира Марко Елсер, партньор в инвестиционната банка Advicorp в Рим, Италия.

Ричард Реид от International Centre for Financial Regulation в Лондон обаче посочва, че дори да се стигне до отлагане, това няма да спаси някои банки, които пак няма да могат да изпълнят новите изисквания.

Зам.-председателят на Европейския парламент Отмар Карас обаче отрече подобни разговори да са водени.

„Никога не е била обсъждана евентуална промяна на датата, от която споразумението Базел ІІІ да влезе в сила. Графикът на изпълнението му ще бъде обсъден в последния кръг от преговорите“, коментира Карас в изявление до информационната агенция.

Единият от източниците й обаче посочва, че точно Отмар Карас е поискал писмени коментари по въпроса кога точно новите капиталови изисквания да влязат в сила, макар говорител на зам.-председателя на ЕП да отрече и това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още