IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изчисляваме печалбите и загубите при валутна търговия

Едно от най-важните неща в търговията на валутния пазар е да изчисляваме правилно размера на позициите си и текущите резултати

10:10 | 03.08.12 г. 4
Как да изчисляваме печалбите и загубите при валутна търговия

Друг аспект на изчислението на печалбите и загубите е валутата, в която са деноминирани те. В примера печалбите и загубите бяха представени в долари, но не винаги случаят е такъв.

Досега разглеждахме котировката GBP/USD, или броят щатски долари за един паунд.  В случая GBP е базовата валута, а USD е обменната. При валутен курс от GBP/USD 1.6240 трябват 1,6240 щатски долара, за да бъде закупен един британски паунд.

Така че ако цената се промени, то ще се промени и стойността на долара, но не и на паунда. При стандартен лот един пипс ще се равнява на 10 щатски долара и печалбите и загубите ще бъдат също в долари. По правило  P&L се деноминират в обменната валута, но ако тя не е USD, то ще трябва да я обърнете в долари за пресмятанията на марджина (в случай, че сметката ви за търговия е в долари).

Приемете, че имате 100,000 в къса позиция на USD/CHF. В този случай печалбите и загубите ще бъдат представени в швейцарски франкове, а валутният курс се равнява на 0,9129. При стандартен лот всеки пипс ще е равен на 10 CHF. Ако цената намалее с 10 пипса до 0,9119, ще отбележите печалба от 100 CHF. За да обърнете обаче тези тази нереализирана печалба в USD, ще ви се наложи да я разделите на валутния курс: 100 CHF/0,9119, което възлиза на 109,6611 USD.

След като вече сте получили стойността на печалбите и загубите, можете спокойно да изчислите марджин баланса в търговската си сметка. Неговото изчисление също се прави обикновено в долари.

За щастие не се налага да пресмятате марджин баланса си ръчно, тъй като всички брокерски сметки изчисляват нереализираните печалби и загуби автоматично за всички сделки. Но все пак е важно да разберете как се извършват тези операции, защото ще ви потрябват при определяне на желаните от вас нива на P&L и марджин, докато структурирате методиката си на търговия.

В зависимост от това какъв ливъридж ще ви предложи вашата търговска сметка, ще можете да изчислите нужния ви марджин за дадена позиция. Например ако имате ливъридж от 100:1, ще се изисква марджин от 1,000 долара, за да отворите стандартна лот позиция от 100,000 USD/CHF.

 

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Колега май са ти нужни опреснения.Value investing - е инвестиране в стойност на актива, в способността да запазва стойността си и да генерира бъдещи приходи от същинската си стойност. Къде виждаш да е стойността на еврото, то е просто разменно средство, за разлика от стойността на да кажем Кока Кола. Как виждаш запзване на стойността на валута, при положение всички валути се обезценяват и къде виждаш способност за генериране на нови парични потоци от дейност .... тука печатането на пари от банките не се брой. Ти си просто спекулант, такъв съм и аз на тези пазари както всеки друг. Ние не инвестиране в стойност, а влагаме пари на базата на бъдещи очаквания - дали фундаментално или технически друго е вече. Докато валутите не почнат да дават доход я дивиденти, я от лихви и не почнат сами да създават покупателна способност ще спекулираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Jason_Thorn
преди 11 години
Спекулантин си ти. 30 минути 30 месеца, няма значение, рано или късно ще направиш обратна сделка, следователно си спекулантин търговец. Както всички нас. Форексажийчетата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
net_spy
преди 11 години
а какви са - аз търгувам с валути и се имам за инвеститор - инвестирам в стойност, а не трейдвам с хоризонт 30 минути
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Return
преди 11 години
Хахаха ! "Инвеститорите" ? Какви инвеститори Ви гонят на валутна търговия ? Инвестор как може да публикувате толкова неграмотна статия ? Кого заблуждавате с този пасквил ? Знам че това Ви носи добри приходи , но пичове не всичко е пари ....има и морал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още