IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три грешки, които може да саботират успеха на инвестициите

Понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все пак не успяваме да постигнем целите си. Вижте защо

14:29 | 21.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Три грешки, които може да саботират успеха на инвестициите

Плащане на високи инвестиционни такси

В зависимост от вида на инвестициите, които сте избрали и посредника, чрез който търгувате, вие може да заплатите или почти никакви такси, или прекалено високи, което пък би довело до спад на вашата печалба.

Ето един пример, който тотално може да „изяде” вашата печалба:

Прекалено честата търговия. За много инвестиции вие трябва да плащате комисиона всеки път, когато купувате и продавате. Честото купуване и продаване, вместо купуване и задържане, излиза много по-скъпо дори и да плащате сравнително ниски такси. Преди да почнете да търгувате, пресметнете какъв процент от вашата инвестиция ще отиде в комисионна.

Купуване „високо“ и продажба „ниско“

Ако искате да постигнете инвестиционните си цели трябва да умеете да владеете емоциите си. Невероятно съблазнително е когато инвестирате по време на подем. Тогава всеки е много развълнуван от това, колко добре се случват нещата.

Покупките в моменти като този обаче може да се окажат скъпи. Ако притежавате позицията си когато партито свърши, то може би ще загубите или ще се наложи да я задържите в очакване на нов подем.

Помислете за колебанията на фондовия пазар така, както за балона при недвижимите имоти - бихте ли предпочели да купите през 2005-а или през 2012 година?

Има два добри начина за противодействие на тези емоционални действия тенденции. Първият е, когато се купуват диверсифицирани борсови индекси или борсово търгувани фондове (с по-ниски комисиони, разбира се) периодично през цялата година - така че да не сте силно засегнати от високите и ниските точки на пазара.

Другият начин е да научите изкуството на инвестирането в стойност, което залага на оценка на фундамета на акциите. Придобиването на акции, които се търгуват на две-трети или дори по-малко от фундаменталната им стойност, с други думи, когато са не толкова популярни, би било добър залог.

Извод

Лесно е пазарът да бъде обвинен за лошото представяне на инвестиционния ни портфейл. В някои случаи той наистина е виновен, но понякога серия от малки човешки грешки, предизвикани от лоши навици, невнимание или емоции може да попречи за постигане на целите.

Дори и да мислите, че тези концепции са доста закостенели, прегледайте вашия портфейл и се уверете, че не сте пример за тези лоши поведения в практиката. Ако тези понятия са нови за вас, можете лесно да намерите решението на трудни за разгадаване досега ваши проблеми.
 

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Статията ми бе от огромна полза. Изваних си няколко поуки от рода на: "По-добре на колене пред бара, отколкото прав пред струга", "По-добре голям златен пръстен на малкия пръст, отколкото лопата в двете ръце", "По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен", "По-добре веднъж със Снежанка, отколкото седем пъти с джуджетата", .....................Дедо Ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
stdmv
преди 11 години
Статията е достойна за "Космополитън". Само сменете заглавието: "3 правила как да задържа мъжа до себе си"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още