IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни показват индустриалното производство и производствения капацитет?

Данните за производството са едни от най-сериозните двигатели на валутния пазар

13:20 | 01.10.12 г.
Какво ни показват индустриалното производство и производствения капацитет?

Какво означава това за инвеститорите?

Степента на използване на производствения капацитет е ограничена с таван от 100%, но тази стойност почти никога не се доближава. Нива над 82-85% се считат за високи и предвиждащи покачване на цените или недостиг при предлагането в близкото бъдеще. Степен на използване под 80% означава, че в икономиката има малко забавяне, което може да доведе до опасения за рецесия или покачване на безработицата.

Натоварването може да покаже в каква фаза се намира икономиката - при прегряване на икономиката стойностите могат и да се доближат ди 100%, което ще е сигнал за мнозина, че предстоят мерки за охлаждане на настроенията. Това именно прави индустриалното производство толкова важен показател.

Както с много други индикатори, Wall Street предвижда определени стойности преди публикуването на доклада. Ако има прекалено голяма разлика с очакваните числа, се очаква пазарите на акции и облигации да реагират в краткосрочен план.

Например в случай, че по време на икономически подем излязат стойности, които са по-високи от очакваните, то щатският долар би поскъпнал заради опасения от инфлация и евентуално затягане на монетарната политика. Друг вариант е покупките на ценни книжа да скочат в очакване на обрат, когато икономиката изостава.

Обратният сценарий също е възможен – по-ниски от очакваните стойности от доклада, когато се очаква икономиката да „прегрее“,  могат да предизвикат краткосрочно вдигане на цените на акциите и облигациите.

Този доклад може да бъде използван за определяне на това кои области от индустриалното производство се представят по-добре от други. Благодарение на това свойство инвеститорите могат да анализират веригите на доставки и да определят кои сектори ще спечелят от тенденциите в индустриалното производство.

Силни страни:

- Секторната разбивка позволява инспекцията на относителното представяне на много бизнес линии като електроники, химикали и основни метали
- Медийните публикации включват ценни анализи, които премахват прекалено нестабилните компоненти, за да представят по-качествена линия на тенденцията и по-ценна информация за бъдещето
- Индикатор, публикуван сравнително бързо след събирането на данните

Слаби страни:

- Занимава се само с индустрии,  произвеждащи физически стоки, които съставляват по-малко от половината от икономическото производство. Услугите и строителната продукция не са включени в него
- Степента на използване на производствения капацитет се изчислява от много източници. Затова, когато няма достъпна информация, се използват исторически сравнения.

Докладът за индустриалното производство и степен на използване на производствения капацитет намалява по-важност с течение на времето, защото САЩ не е същата индустриална сила както преди.

Но все пак мястото на промишлеността в „икономическата хранителна верига“ е силната страна на този доклад. Не бива да забравяме и че обратите в икономиката често се потвърждават от големите промени в  доклада.

Далеч по-различна обаче е ситуацията в други държави – данните за индустриалното производство в Германия например са изключително важни, защото показват как се държи най-голямата икономика в Европа. За Китай този показател също е от голяма важност, тъй като страната е основен производствен и експортен център.
 

Открийте своята демо сметка безплатно в BenchMark Trader

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още