IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните разплащания – следващото „голямо нещо“

Разходите за покупки на стоки и услуги през мобилни устройства ще надхвърлят 1 трлн. долара до 2017 г.

09:11 | 21.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на потребителите на мобилни банкови услуги ще нарасне до над 1 милиард до края на 2017 г. спрямо 590 млн. през тази година. Такива са предвижданията на компанията за за пазарни проучвания Juniper Research.

В новия доклад от Бас Нитин, озаглавен "Мобилно банкиране: стратегии за пазара на смартфони и таблети 2013-2017“, се казва, че цифрата от 1 милиард ще представлява едва 15% от мобилната абонатна база.

Juniper Research също така заявява, че "трябва да се признае, че около половината от всички мобилни абонати остават скептични към бранша, с ограничен достъп до традиционните финансови услуги“.

В момента повечето банки предлагат поне по една мобилна банкова услуга - чрез съобщения, мобилен браузър, или базирана на приложение услуга. Някои от по-големите банки вече прилагат две или повече от тези технологии.

„Докато съобщенията остават силно популярни и важни за финансовия сектор, приложенията ще бъдат доминиращ режим на достъп в развитите пазари, а банките ще отчитат увеличен брой на месечните посещения чрез мобилните си приложения", пише Натин.

Разходите за покупки на стоки и услуги, направени през мобилни устройства, ще надхвърлят 1 трилион долара до 2017 г., прогнозира в друг доклад компанията за маркетингови проучвания IDC. По-голямата част от тези плащания ще са в резултат на мобилна търговия, подчертават от IDC. Експертите на компанията очакват мобилните NFC-разплащания да доминират на пазара след по-малко от пет години.

„Нарастващото разпространение на смартфоните позволява разнообразие от начини за плащане през мобилни устройства”, коментира представител на IDC. „Очакваме темповете на растеж да продължат, тъй като потребителите и търговците все повече възприемат технологията”, допълват от IDC.

„Какво би станало след 5 години, не бих могъл да кажа, като се има предвид, че животът на хората се забързва с геометрична прогресия. Но сигурно този пазар ще се развие бързо“, заяви наскоро в интервю за Investor.bg по темата и Владимир Буюклиев, изпълнителен директор на "Целум България". „Едно нещо обаче е сигурно и неопровержимо и ще се докаже във времето. Както преди 10-15 години интернет беше нещо ново и от него започна една нова ера в развитието на обществата, използването на смартфоните се превръща в елемент - средство, изграждащо човешките взаимоотношения, и това ще отбележи нов етап в развитието на обществата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още